NEMAČKA PLANIRA VEĆU ULOGU NA SVETSKOJ VOJNOJ SCENI: Pomoć u uspostavljanju svetskog poretka
Foto: REUTERS 25 April 2014

Donet bezbednosni plan

NEMAČKA PLANIRA VEĆU ULOGU NA SVETSKOJ VOJNOJ SCENI: Pomoć u uspostavljanju svetskog poretka

Planeta -

Nemačka vlada usvojila je danas dokument o odbrani zemlje, takozvanu Belu knjigu, koja predstavlja plan o većoj ulozi Nemačke na globalnoj bezbednosnoj sceni i ukazuje na stratešku pretnju koju predstavljaju Rusija i druge preteće opasnosti.

U prvom velikom dokumentu nemačke vlade u poslednjih deset godina na temu odbrane, zvanični Berlin navodi da će sarađivati sa svojim saveznicima u Evropskoj uniji i NATO na prekograničnim problemima, od islamskog terorizma, do klimatskih promena i priliva izbeglica, prenela je agencija AFP.

"Nemačka je globalno veoma povezana zemlja, koja u skladu sa svojom ekonomskom, političkim i vojnom težinom, ali zbog sopstvene ranjivosti, ima odgovornost da aktivno pomogne u uspostavljanju svetskog poretka", navodi se u Beloj knjizi.

Nemačka je spremna da se "uhvati u koštac sa aktuelnim i budućim bezbednosnim i humanitarnim izazovima", navodi se u dokumentu koji je odobrio kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel, a kasnije će ga zvanično predstaviti nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

Taj strateški plan se smatra prekretnicom za Nemačku koja je, opterećena krivicom zbog nacističkog terora i holokausta, decenijama pažljivo koračala na svetskoj pozornici i tek se devedesetih godina prošlog veka priključila mirovnim snagama na području Balkana.

U poslednjih nekoliko godina Nemačka je poslala trupe u Avganistan i Mali, a podržala je i multinacionalnu alijansu za borbu protiv Islamske države naoružavajući kurdske borce u Iraku i izvodeći nadzorne letove iznad Sirije.

U Beloj knjizi se posebno ističe da se "Rusija okreće od bliskog partnerstva sa Zapadom i insistira na strateškom rivalitetu", kao i da će, ako ne promeni kurs, "još dogledno vreme predstavljati izazov za bezbednost na našem kontinentu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track