AUSTRIJANCI BESNI: Na bankomatima Euroneta svako podizanje novca se naplaćuje 1,95 evra!
Foto: Printscreen Heute.at

Bez upozorenja

AUSTRIJANCI BESNI: Na bankomatima Euroneta svako podizanje novca se naplaćuje 1,95 evra!

Austrija -

Američka kompanija Euronet koja u Austriji poseduje 70 bankomata, obračunava 1,95 evra prilikom svakog podizanja novca

Korisnici ovih automata obavestili su javnost da na samim automatima ne postoji upozorenje o dodatnim troškovima prilikom podizanja novca, kao ni na početku transakcije već tek na kraju procesa pre potvrde da je odobreno podizanje novca.

Međutim i ono je ispisano sitnim slovima na ekranu. Klijentu se obaveštava da će "Euronet naplatiti korisniku kartice za izabranu transakciju naknadu u visini od 1,95 evra. Ova taksa se dodatno naplaćuje pored već uračunatih taksi vašeg operatera. Ako se slažete sa ovom transakcijom pritisnite potvrdi u suprotnom pritisnite otkazati.“

Foto Printscreen diepresse.com
Foto Printscreen diepresse.com

Pored jasno uokvirenog zahteva za jedinicu novca i dva podjednako velika polja za „ potvrdi“ i „otkaži“ mnogi korisnici i ne primete napomene o dodatnoj taksi. Ministar finansija Hans Jorg Šeling ( ÖVP) je početkom maja na sastanku s apredstavnicima banaka rekao da banke ne bi trebalo da naplaćuj dodatne takse prilikom podizanja novca na bankomatima.

Tada je postignut dogovor a Savezna uprava za zaštitu konkurencije ( BWB) je započela konrolu. Za domaće banke je pored Euronet First Data poseban problem „treća strana“ , odnosno oni koji su van austrijskog ATM sistema. Pri podizanju na ovim uređajima određene troškove mora da pokrije domaća banka. Ubuduće će i na ovim "trećim uređajima" postojati upozorenje o postojanju naknade za dizanje novca.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track