FARMER KOJI JE PREVARIO HITLERA: Nekad je gajio kokoške, a onda je obmanuo naciste i preokrenuo rat
Foto: Youtube/Printscreen

Najveći dvostruki agent svih vremena

FARMER KOJI JE PREVARIO HITLERA: Nekad je gajio kokoške, a onda je obmanuo naciste i preokrenuo rat

Planeta -

Početkom Drugog svetskog rata, Huan Pujol Garsija, rođen u Barseloni, odlučio je da rizikuje svoj i život svoje porodice kako bi učinio makar nešto da spreči zločinački režim Adolfa Hitlera.

Garsija je verovao da su Hitler i nacisti pretnja čovečanstvu i da je, stoga, njegova dužnost da ih spreči u tome.Mnogi su se zapitali: "Pa, kako jedan farmer može tako nešto da uradi?".

Odlučio je da postane špijun. Naravno, njegov plan je zvučao dobro, ali nije imao nikakvo iskustvo u tome i ceo život je proveo na farmi kokošaka. Nije znao koga bi kontaktirao, nije poznavao prave ljude.

Adolf Hitler, Foto: Profimedia
Adolf Hitler, Foto: Profimedia

Ipak, zaputio se u britansku ambasadu u Madridu da ponudi svoje usluge u borbi protiv nacističke Nemačke. Prišao je i nacistima rekavši im da je simpatizer njihove nacionalsocijalističke partije i da želi da postane nemački špijun u Velikoj Britaniji. Rekao im je da je često putovao u London sa španskom vladom i čak im je pokazao lažni diplomatski pasoš. Nacisti su nekako poverovali u sve to i poslali ga u Britaniju kako bi regrutovao nekoliko agenata.

Kako je pašoš bio falsifikovan nije ni mogao da ode u London, pa je otišao u Lisabon odakle je počeo da šalje lažne izveštaje. Nije mogao da regrutuje agente, pa je izmišljao špijune. Kreirao je impresivnu mrežu (izmišljenih) podataka i ličnosti, a pokušao je da kontaktira Britance kako bi postao dvostruki agent.

Garsija 1931. godine, Foto: Youtube/Printscreen
Garsija 1931. godine, Foto: Youtube/Printscreen

Napokon je ubedio Britance da bi zaista mogao da im bude od pomoći, pa su ga pozvali u Britaniju. Počeo je da radi sa agentom MI5 Tomasom Harisom i zajedno su praktično izmislili impozantnu špijunsku mrežu.

Osmislili su 27 nepostojećih agenata koji su naciste snabdevali informacijama. Saveznici su bili oduševljeni Garsijom pa su mu dali kodno ime Garbo po poznatoj glumici Greti Garbo.

Tomas Haris, agent MI5, Foto: Youtube/Printscreen
Tomas Haris, agent MI5, Foto: Youtube/Printscreen

Njegovo zaduženje je bilo da nacistima obezbedi potrebne informacije o savezničkom iskrcavanju na Normandiju. Trebalo je da ubedi Hitlerovu vojsku da će saveznici napasti Kale, a ne Normandiju. Operacija bila veliki uspeh.

Huan Pujol Garsija spasao je mnoge živote, dokazujući da je, uprkos skromnom životu farmera, bio možda jedan od najboljih dvostrukih agenata Drugog svetskog rata.

Posle rata, plašio se odmazde nacista, pa je uz pomoć MI5 prebegao u Angolu i lažirao svoju smrt 1949. godine. Kasnije je otišao u Venecuelu gde je mirno živeo vodeću jednu prodavnicu. U međuvremenu se razveo i kasnije oženio ponovo Karmen Silijom sa kojo je imao dvoje dece. 1984. godine preselio se kod svog sina koj je živeo u Karakasu.

Sedamdesetih godina, britanski političar Rupert Alason je hteo da sazna pravi identitet agenta Garba i šta se dogodilo sa njim. Posle velikog istraživanja, došao je do Garsije i upoznali su se tek 1984. u Nju Orleansu. Zahvaljujući Alasonu, Garsiju je svečano primio i princ Filip i kasnije se sastao sa nekoliko nekadašnjih kolega.

Garsija je preminuo 1988. godine u Karakasu.

IZLUĐIVAO JE I RUSE I KANAĐANE: Ovo je priča o najglupljem dvostrukom agentu KGB!

(VIDEO) TAJNU ČUVALA GODINAMA: A onda joj je samo izletelo da je špijun CIA

EKSKLUZIVNO ŠPIJUN PROGOVORIO Čedo Čolović: Sve mi je jasno, smestili su mi moji!

(Vintage news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja