(FOTO) Japanci prave robote koji su zamena za bebe: Ovo je novi Kirobo Mini
Foto: Reuters

Kada nema pravih

(FOTO) Japanci prave robote koji su zamena za bebe: Ovo je novi Kirobo Mini

Planeta -

Kirobo Mini može da stane na dlan, gega se dok hoda i sedi, govori bebećim glasom i trepće. Skoro kao dete... ili ne...

Kirobo Mini U Japanu koji se suočava sa sve nižom stopom nataliteta, predstavljen je novi beba-robot dizajniran posebno da "probudi emotivnu povezanost". Robot Kirobo Mini je kreirala Tojota, opremljen je veštačkom inteligencijom i kamerom tako da je sposoban da raspoznaje lice osobe sa kojom "razgovara".

"On se pomalo gega dok hoda. Tako simulira bebu koja nije još uvek razvila veštine balansiranja", rekao je Fuminori Kataoka, glavni dizajner inženjer Kirobo Minija.

Tojota planira da pusti Kirobo Mini u prodaju sledeće godine po ceni od 390 dolara. Uz robota će se dobijati i "kolevka" koja se može koristiti kao sedište za bebe u automobilu i može se postaviti na mesto predviđeno za odlaganje čaše.

Mnogi smatraju da je ovakav potez apsolutno kontraproduktivan jer je oko 25 odsto populacije Japana starije od 65 godina, a nedostatak osoblja za negu vrši veliki pritisak na socijalne institucije i ekonomiju. Kako Japan ne želi da dopusti migrantima da "pojačaju" radno sposobnu populaciju, demografski i ekonomski pad "Zemlje izlazećeg Sunca" teško da će se ubrzo okončati.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

Majka svih jezika: Evo kako je zvučao praindoevropski (AUDIO)Pustinjsko čudo: Emirati prave grad koji ne emituje CO2 (FOTO)Pričaj srpski da te ceo svet razume: Ovo su naše reči koje se koriste u engleskom jezikuNova japanska atrakcija: Tura po propaloj nuklearki (VIDEO)

Prokletstvo bogatstva: Nestala najbogatija žena nekadašnjeg SSSR-a (FOTO, VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track