(VIDEO) UHAPSILI KLINCA ZBOG FLERTA PREKO INTERNETA: I to sa devojkom dalekom hiljadama kilometara
Foto: Printscreen Youtube

Saudijski zakoni

(VIDEO) UHAPSILI KLINCA ZBOG FLERTA PREKO INTERNETA: I to sa devojkom dalekom hiljadama kilometara

Planeta -

Abu Sin, mladić iz Saudijske Arabije upoznao je Kristinu Kroket, 21-godišnjakinju iz Kalifornije, na Junou društvenoj mreži, koja omogućava ljudima da pričaju u realnom vremenu. Međutim, nije znao da će zbog toga biti uhapšen.

On je pomalo nabadao engleski. Ona nije govorila nimalo arapski. Ali nakon nedelja razgovora pronašli bi često i urnbesno smešne načine da prebrode međusobne jezičke i kulturne razlike. Njihovi su razgovori ubrzo privukli stotine hiljada gledalaca u Saudijskoj Arabiji i širom sveta.

Tako u jednoj tipičnoj razmeni videa u kojoj Abu Sin, nadimak koji znači "Bezubi" jer ima iskrivljene prednje zube, nosi bejzbol kapu okrenutu na stranu, a plavokosa Kristina sivi top.“Kristina, volim te”, kaže Abu Sin na lošem engleskom.“Volim i ja tebe”, odgovara mu ona, smešeći se.Zatim je on pita, u šali, hoće li se udati za njega. Ona mu kaže da pričeka, a zatim nacrta venčani prsten na prstu. “Želim da se udam za tebe”.“Da, da”, kaže Abu Sin. “Puno ti hvala.”

A zatim je za Abu Sinovu sajber-romansu saznala saudijska moralna policija.U konzervativnom kraljevstvu sunitskih muslimana postoje stroga pravila koja se tiču odvojenosti polova. Bukvalno svi javni prostori su odvojeni, a većina žena je pokrivena preko čitavog tela, uključujući i lice.

Muškarci i žene koji nisu u braku, a koji imaju romantične susrete napolju često su u opasnosti od proganjanja, teških kazni, pa čak i hapšenja od strane verske policije. U takvim slučajevima posebno žene kasnije pate zbog društvenog odbacivanja i dodatnog kažnjavanja koje im nanosi vlastita porodica.

Zbog toga su se brojni mladi Saudijci okrenuli društvenim mrežama kako bi mogli lakše da održavaju zabranjene veze. Ali počela ih je pratiti verska policija, koja posmatra onlajn forume i društvene mreže. Ipak Abu Sinovi razgovori sa Kristinom delovali su bezazleno, s obzirom da su bili udaljeni hiljade kilometara.

Uprkos tome, saudijske su ga vlasti uhapsile krajem septembra zbog "neetičkog ponašanja". Njegovi razgovori sa Kristinom navodno su prekršili saudijski zakon o sajberkriminalu kojim se zabranjuje stvaranje onlajn materijala koji je u suprotnosti sa moralnim i verskim vrednostima, kao i rigidne interpretacije islamskog zakona.

“Abu Sin je uhapšen zbog kršenja pristojnosti i verskih vrednosti”, izjavio je policijski PR u Rijadu, poručnik Favaz al-Miman.Miman je pojasnio da je Abu Sin radio “zanosne video snimke” koji su “postali poznati"! Pa su imale negativan uticaj na imidž Saudijske Arabije u svetu. Dodao je da je policije primila zahteve od saudijske javnosti da sankcioniše Abu Sina.

Saudijske novine Arab njuz napisale su da je tinejdžer zaslužio da završi na sudu jer su njegovi video razgovori “navodili druge da se smeju” Saudijcima. Drugi su komentatori izjavili da su Abu Sinovi onlajn razgovori samo rezultat lošeg vaspitanja dece u kraljevstvu.

Prošle nedelje Abu Sin oslobođen uz kauciju. Mogao bi da dobije petogodišnju zatvorsku kaznu i plati čak i do 800.000 dolara. Policija je rekla lokalnim medijima da je Abu Sin star 19 godina, ali ne veruju svi u tu tvrdnju, jer dečak više izgleda kao da mu je 13.Ove je nedelje Abu Sin objavio novi video, koji je trajao oko minut, a u kojem je obećao da više neće koristiti društvene medije na način koji bi kršio moralna i verska pravila Saudijske Arabije.

Uz to, rekao je da se “pokajao” zbog razgovora sa devojkama preko interneta.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track