Pedeset nijansi - Siva afrička verzija: Ilegalna erotska književnost kao jedini glas žena u Nigeriji
Foto: Reuters

Prozor ka svetu

Pedeset nijansi - Siva afrička verzija: Ilegalna erotska književnost kao jedini glas žena u Nigeriji

Planeta -

Razuzdane i pikantne priče o poligamiji, ljubavnim aferama i dečjim brakovima, veoma su osetljivo štivo za ovaj izrazito muslimanski region. Ipak, sve što se odštampa proda se ilegalno na nigerijskim prašnjavim pijacama

Na severu Nigerije, gde žene po pravilu ne stiču nikakvo obrazovanje i najčešće se udaju u veoma ranom uzrastu, u poslednje vreme postoji jedno pribežište u kojem devojčice mogu pronaći svet koji ne poznaju. To je "littattafan soyayya", odnosno tradicionalna nigerijska ljubavna književnost.Ovi romani najčešće su napisani na hausi, najrasprostranjen čadskom jeziku koji se govori takođe u Nigeriji i Nigeru, a pišu ih uglavnom žene. Dela nisu baš "Pedeset nijansi - Siva", većina su klasične bajkice u stilu Pepeljuge, međutim tu i tamo mogu se pronaći razuzdane i pikantne priče o poligamiji, ljubavnim aferama i dečjim brakovima, što je sve veoma osetljivo za ovaj izrazito muslimanski region.

Teme kojima se "littattafan soyayya" bavi, autorke su najčešće same preživele, što im daje veoma emotivnu i ličnu notu. Sadatu Baba Ahmed, popularna spisateljica nigerijske ljubavne književnosti, morala je nakon smrti svog muža da se uda za njegovog brata, koji je već imao dve žene. Ona kaže da u svojim knjigama pokušava devojčicama da prenese znanje o jednakosti koje nisu dobile u školama, ako su ih uopšte pohađale.Još jedna poznata autorka Balaraba Jakubu smatra da je "littattafan soyayya" jako važna, jer žene van toga zaista nemaju nikakav glas u nigerijskoj kulturi.

Romani nigerijske ljubavne književnosti najčešće izlaze u delovima, a siromašni ih mogu pronaći na pijacama i za po 0.15 dolara, odnosno 50 nairi. Najpopularniji autori prodaju desetine, ako ne i stotine hiljada kopija.Lokalni profesor Abdulkadir Dangambo kaže da se viđe knjiga štampa na hausi nego na bilo kojem drugom afričkom jeziku. Najprodavaniji romani obično budu i ekranizovani, nakon čega izdavači i autori bukvalno "ne mogu da žive od fanova".

Ipak, ta popularnost ne znači da njihovu priču poštuje i muslimanska moralna policija. Autorka Sadata Baba Ahmed bila je jednom prilikom optužena da je "strani agent" jer je pisala o HIV pozitivnoj osobi koja obožava prostitutke.Odbor za cenzuru briše sve eksplicitne scene iz zvaničnih izdanja, zbog čega većina autora zaobilazi formalnosti i ulazi u samostalno izdavaštvo - jer sve što je odštampano prodaće se na prašnjavim nigerijskim pijacama.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:VEŠTICE IZ NJUZVIKA Biljana Lukić: Vešala od papiraKad se spoje umetnost i zadovoljstvo: Ženski orgazam očima Alberta Počeja (FOTO)Američki novinar tvrdi: Ovog legendarnog rokera je ubila CIASirija i Jemen nisu dovoljni: Ovo je novo tajno bojište Irana i Saudijske ArabijeNaučnici u euforiji: Nahranili svilene bube neobičnom supstancom, dobili dvostruko jaču svilu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track