NE RADE A ZARAĐUJU 200.000 EVRA GODIŠNJE: Evo zašto svi hoće da budu poverenici Evropske komisije
Foto: AP 3 12 2011

Pravila

NE RADE A ZARAĐUJU 200.000 EVRA GODIŠNJE: Evo zašto svi hoće da budu poverenici Evropske komisije

Planeta -

Tranzicioni džeparac je kolokvijalni naziv za mesečni iznos od najmanje osam hiljada evra bruto koji već dve godine prima ukupno 16 bivših poverenika Evropske komisije, iako su im mandati istekli još u oktobru 2014. godine.

Ne smeta ni to što su mnogi od njih već pronašli nove, prilično unosne poslove, otkrili su novinari nemačkog Die Zejta. Prema proračunima na osnovu dokumenta koji im je nakon dužeg natezanja na uvid dala Evropska komisija, proizlazi da svaki od njih godišnje primi najmanje 99.000 evra.

Reč je o meri koja je pre trajala pune tri godine, a početkom ove skraćena je na dve. Ideja je bila da se evropski ministri zaustave da odmah nakon prestanka mandata u EK pronalaze druge, dobro plaćene poslove i tako pod sumnju dovode svoj integritet kao i da da smanje potencijalni sukob interesa.

Karel De Guht Foto AP
Karel De Guht Foto AP

Na popisu, koji su na uvid dobili Die Zejt i Politiko, nalazi i Belgijac Karel De Guht koji je u međuvremenu postao član Nadzornog odbora čeličane Arkelor Mital i belgijskog telekoma Proksimus. Procenjuje se da De Guht samo od čeličane prima oko 144.000 evra godišnje.

Koni Hedegard, bivša poverenica za klimatske promene, danas radi u kompaniji Danfos za frižidere i klima-uređaje, a drugi s popisa postali su uspešni političari.

Dačian Ciolos postao je premijer Rumunije, Andris Piebalgs šef desno orjentisane stranke u Litvaniji, a Januš Levandovski, bivši poverenik za budžet, zastupnik je u EP-u. Svi i dalje primaju tranzicionu naknadu, pa čak i Jacek Dominik i Ferdinand Feroci koji su to pravo ostvarili nakon samo tri i po meseca mandata.

Prema propisima, svako od njih ima pravo na tranzicijske iznose od 40 do 60 odsto plate, a ako plata na novom poslu bude manja od iznosa propisane naknade, od EK dobijaju samo ostatak. Naprimer, ako bi Ciolos trebalo da prima tranzicijskih deset hiljada evra mesečno, a premijerska plata mu iznosi 3,000 evra, od EK dobije preostalih sedam.

Reč je o ljudima iz tzv. druge Barosove komisije koji su sa radom prestali 2014. godine, a upravo je njen predsednik Žoze Manuel Baroso prvi izazvao lavinu napada nakon što je prihvatio posao u Goldman Saksu, američkoj banci koja je imala kontroverznu ulogu u stvaranju grčke dužničke krize tokom njegovog mandata.

Pre toga je otkriveno da je holandska poverenica Neli Kroes imala ofšor kompaniju na Bahamima pre i tokom svog mandata, što nije prijavila. Danas prima plate kao savetnica u Bank of Amerika i Uberu.

Žoze Manuel Baroso, Foto AP
Žoze Manuel Baroso, Foto AP

Otkriće Die Zejta novi je udarac za institucije EU koje su uoči referenduma o Bregzitu bile pod udarom britanskih medija i političara, ali i drugih evroskeptika zbog glomaznog birokratskog aparata, plata i silnih povlastica eurokrata. Izračunato je da svaki peti zaposleni institucija EU godišnje zaradi više od njihovog tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona. EU u svojim institucijama zapošljava 55.000 ljudi, od kojih Komisija oko 33.000, a Parlament oko 7.500. Raspon plata im je od 2.400 do 18.000 evra bruto, a većina prima i dodatak od 16 odsto za život izvan domovine. Poverenici EK, njih 28, u tom su sistemu na vrhu.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track