(VIDEO) ŠVEDSKA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: Izdato naređenje za preduzimanje svih potrebnih mera
Foto: AP 11 Okt 2012

Zaoštravanje situacije

(VIDEO) ŠVEDSKA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: Izdato naređenje za preduzimanje svih potrebnih mera

Planeta -

Agencija za civilnu zaštitu Švedske (MBS) naredila je švedskim zvaničnicima da preduzmu korake kako bi bili spremni u slučaju rata. Agencija se obratila lokalnim upravama i u pismu zatražila da se opreme i budu spremni ako izbije rat.

Ovo pismo se tumači kao deo Strategije totalne odbrane Švedske iz ere hladnog rata a koja je naložena u decembru prošle godine zbog pogoršanja bezbednosne situacije.

Švedski list "Svenska Dagbladet" navodi da se u pismu naglašava potreba za brzim delovanjem, odlučivanjem i deljenjem informacija u kriznoj situaciji, ali i prosleđivanje tajnih informacija.

Šef za informisanje MSB Svante Verger rekao je, ipak, da ništa ne nagoveštava takav rat ali da je vlada dozvolila pripreme za njega.

Međutim, pismo nije naišlo na odobravanje zvaničnika nekih lokalnih uprava koji smatraju da su im nametnuti nerealni zahtevi, dok neki smatraju da se zaoštravanje retorike sa Rusijom koristi da se odobre veća sredstva za vojsku.

Inače, Šveđani se protive zahtevu Rusije za iznajmljivanje prostora za skladištenje u luci Gotland, a šef Tehničkog odbora lokalne uprave na Gotlandu Tomi Gardel kaže da će verovatno odbiti taj zahtev.

"To bi se negativno odrazilo na odbrambene i političke interese Švedske", rekao je ministar odbrane Peter HultvistŠvedska je trajno pozicionirala trupe na Gotlandu, a ministar je rekao da je to namera da se pošalje signal Rusiji, koja "pojačava pritisak" na baltičke zemlje Estoniju, Litvaniju i Letoniju.

(Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track