Najnovije vesti

TRAMP POSTROJIO IT GIGANTE Poručio šefovima Gugla i Epla: E sad morate da me VOLITE!

TRAMP POSTROJIO IT GIGANTE Poručio šefovima Gugla i Epla: E sad morate da me VOLITE!

Planeta

Gorki rat između Donalda Trampa i IT giganata je završen, a čini se da je novi predsednik dojučerašnjim protivnicima pružio ruku pomirenja.

Najzvučnija imena među gostima bili su direktor "Epla" Tim Kuk, koji je otvoreno podržavao Hilari Klinton, direktor "Amazona" Džef Bezos, ujedno i vlasnik "Vašington posta", jednog od medija koji žestoko "udaraju" po Trampu, šef "Gugla" Lari Pejdž, direktori Fejsbuka, Intela, Orakla... Jedini ko se sa Trampom sastao nasamo je osnivač kompanije "Tesla" Elon Mask.

Izabrani predsednik SAD je grupu tehnoloških magnata nazvao "izuzetnom", a zatim malo i likovao, spomenuvši kako je tržište živnulo nakon njegove pobede, a deonice skočile.

- Ovog trenutka svi vi koji sedite za ovim stolom morate da me volite, barem malo. Želim i da vam čestitam, i kažem da možete da računate na mene u nastojanjima da povećamo uspeh vaših kompanija. Ne postoji niko kao što ste vi. Vi ste posebni ljudi - poručio je Tramp direktorima iz Silicijumske doline.

Tramp za sastanak sa direktorima IT kompanija pre svega može da zahvali osnivaču "Pejpala" Piteru Tilu, jednom od retkih teškaša iz Silicijumske doline koji ga je otvoreno podržavao tokom kampanje.

Sastanku sa tehnološkim magnatima prisustvovala su i Trampova deca: Ivanka, Erik i Donald junior, kao i savetnik Stiven Benon, potpredsednik SAD Majk Pens, šef kabineta Rens Pribus...

Podsetimo, tokom kampanje Donald Tramp je pozivao na bojkot Epla, napadao Fejsbuk zbog stavova o imigraciji, pretio "Vašington postu"... ipak, uvrede su brzo zaboravljene, a dojučerašnjim arhineprijateljima pružena je ruka pomirenja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izabrani predsednik SAD je u razgovoru sa "najboljim tehnološkim umovima Amerike", kako ih je nazvao, apelovao na razvijanje strategije kojom će SAD uspeti da se odupru Kini, i ujedno dublje prodru na kinesko tržište. Pojedini izvori ističu da se razgovaralo i o načinu na koji američka Vlada koristi tehnologije, i predlozima da se to dodatno poboljša. Važna tema razgovora bila je i reforma poreskog sistema, što je glavni prioritet američkih tehnoloških kompanija koje posluju u inostranstvu - kako vratiti profit iz drugih zemalja i platiti porez u SAD po nižoj stopi.Da je Trampov sastanak bio veoma koristan priznao je čak i Džef Bezos, jedan od republikančevih najvećih kritičara.

- Sastanak je bio veoma produktivan. Delim ista viđenja kao i nova administracija, pre svega po pitanju stava da inovacije moraju biti jedan od stubova našeg daljeg napretka, koje bi ujedno stvorile mogućnost za otvaranje novih radnih mesta širom Amerike, i to ne samo u IT sektoru, već i u poljoprivredi, infrastrukturi, proizvodnji... - rekao je Bezos.Jedini tehnološki gigant koji je bio odbačen jeste Tviter. Tramp je po svemu sudeći zlopamtilo kada se radi o ovoj društvenoj mreži, koja mu tokom kampanje nije dozvolila da koristi oznaku (haštag) #CrookedHillary, što u prevodu znači "korumpirana Hilari". Trampov savetnik Šon Spajser je demantovao to, rekavši da jednostavno "sto nije bio dovoljno dugačak".

Koliko je sto bio "težak"

Elon Mask - 11,5 milijardi$

Tim Kuk - 503 miliona$

Lari Pejdž - 40,7 milijardi$

Džef Bezos - 66,9 milijardi$

Šeril Sandberg - 1,27 milijardi$

Piter Til - 2,7 milijardi$

Donald Tramp - 3,7 milijardi$

(Blic/Politiko)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...