SVE MOGUĆE PRIRODNE KATASTROFE POGODILE IRAN: Oluje, poplave, peščane mećave, panika vlada zemljom!
Foto: Printscreen/Twitter

Milioni ugroženi

SVE MOGUĆE PRIRODNE KATASTROFE POGODILE IRAN: Oluje, poplave, peščane mećave, panika vlada zemljom!

Planeta -

Iran je poslednjih dana pogođen peščanim olujama, mećavama i poplavama zbog čega je poremećen život miliona stanovnika na severu i na jugu te zemlje, javljaju mediji.

Jednog 40-godišnjaka je odnela bujica dok je pokušavao da snimi "selfi", a drugi se udavio u poplavi u provinciji Bušer. Nekoliko ljudi je izgubilo život u lavinama na severu u poslednje dve nedelje, javljaju tamošnji mediji.

U polovini od 31 iranske provincije škole su zatvorene zbog snega na severu, a zbog poplava ili peščane oluje na jugu.

Sneg je na nekim mestima na severu dostigao visinu od dva metra. Stotine sela su odsečene u više provincija, posebno u severnoj provinciji Kurdistan, istočnoj Azerbejdžan i severnoj Gilan.

Na jugu Irana jaka kiša izazvala je poplave u provincijama Kuzistan, Fars, Kerman, Hormozgan i Sistan-Balučistan.

U provinciji Kerman zemljana brana je popustila što je izazvalo veliku poplavu u gradu Džiroftu gde su delimično srušene desetine kuća.

Najmanje 15 sela kojima preti poplava, evakuisano je u toj provinciji a mostove je odnela nabujala voda.Televizijski snimci pokazuju nabujale reke, više brana koje samo što nisu preplavljene i automobile blokirane na putu.

Na jugozapadu zemlje škole su zatvorene zbog jakih peščanih oluja.

Po vlastima, količina peska u vazduhu je 18 puta veća od uobičajene, a visoka vlažnost vazduha izazvala je prekide struje i vode. Peščani vetrovi dolaze iz domaćihpustinja, ali i iz Iraka i Saudijske Arabije.

Stanovnici mesta Ahvaz više puta su demonstrirali zahtevajući pomoć vlade. Takođe su se aktivirali umetnici i druge poznate ličnosti tražeći pomoć za Kuzistan.

Posle nedelju dana krize, vlada je najavila mobilizaciju svih sredstava za pomoć stanovnicima Kuzistana.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track