Najnovije vesti

CIA VAS ŠPIJUNIRA PREKO TELEFONA, TELEVIZORA, KOMPJUTERA: Vikiliks objavio najveće otkriće IKADA!
Foto: Printscreen YT

Objavljena strogo poverljiva dokumenta

CIA VAS ŠPIJUNIRA PREKO TELEFONA, TELEVIZORA, KOMPJUTERA: Vikiliks objavio najveće otkriće IKADA!

Planeta

Organizacija Vikiliks je saopštila da je počela sa objavljivanjem delova svog “najvećeg otkrića ikada“ sa ogromnom količinom dokumenata koje je CIA označila kao strogo poverljiva.

U saopštenju se navodi da se otkrivaju detalji o tome kako je CIA stvorila i sprovodila globalni hakerski program.

 

Takođe, navodi se da je agencija zloupotrebljavala brojne popularne proizvode najvećih kompanija kao što su ajfon kompanije Epl, telefoni i uređaji sa operativnim sistemom android kompanije Gugl, Majkrosoftov operativni sistem Vindous i Samsungovi TV uređaji i pretvarala ih u "svoje oruđe“ i "prikrivene prislušne uređaje“.

 

 

Vikiliks tvrdi da je do tih informacija došao iz mreže koju koristi Centar za sajber obaveštajnu službu CIA u Virdžiniji.

 

Izvor je, kako se navodi u saopštenju Vikiliksa, naveo da je svrha otkrivanja ovakvih podataka iniciranje javne debate o bezbednosti, kreiranju, upotrebi i demokratskoj kontroli sajberoružja.

 

Dokumenti koji su objavljeni su nastali u periodu od 2013. do 2016. godine. Oni su naslovljeni šifrom "Vault 7", a prvi deo dokumentacije koja je objavljena je "Year Zero" i ona sama sadrži više od 8.000 dokumenata.

 

"Year Zero" otkriva na koji način CIA špijunira ljude širom sveta pomoću uređaja koje svakodnevno upotrebljavaju.
Jedan od primera je taj da su CIA i britanska obaveštajna služba MI5 zajedno napravile malver koji inficira "Samsungove televizore" i pretvara ih u prisluškivač.

 

Dalje se navodi kako je CIA sakupila veliku količinu podataka o slabostima raznih softvera koje prave giganti kao što su Epl, Majkrosoft, Gugl i drugi, ali te kompanije obavestila o njima da ih popravi već ih je sama eksploatisala zarad špijunaže.

 

Potvrđeno je i da je CIA našla način da zaobiđe enkripcijske kodove na aplikacijama kao što su WatsApp i Telegram.

 

U jednom od objavljenih dokumenata je navedeno i da je američki konzulat u Frankfurtu skrivena hakerska baza koju koristi CIA.

 

Kako je saopšteno iz organizacije, broj dokumenata znatno premašuje onaj koji je o Nacionalnoj službi bezbednosti (NSA) objavio njen bivši radnik Edvard Snouden.

 

Vikiliks navodi da je od 2001. godine CIA "dobila političku i budžetnu nadmoć" u odnosu na NSA. Uzbunjivači iz organizacije kažu da CIA ima svoju flotu hakera i da je na neki način stvorila sopstvenu NSA.

 

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu više od četiri godine, jer strahuje da će biti izručen u SAD, gde je optužen zbog objavljivanja poverljivih depeša američke diplomatije.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

VESTI KURIR TV 07.03.2017

(Sputnjik)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...