NEIZVESNO KO ĆE POBEDITI U BUGARSKOJ: Mrtva trka između Borisova i proruskih socijalista
Foto: Reuters

Izbori

NEIZVESNO KO ĆE POBEDITI U BUGARSKOJ: Mrtva trka između Borisova i proruskih socijalista

Planeta -

Građani Bugarske danas glasaju na prevremenim poslaničkim izborima, uz neizvestan rezultat tesne trke donedavnog bivšeg premijera Bojka Borisova koji je ostavkom izdejstvovao izbore, i opozicionih socijalista koji su za približavanje Rusiji.

Na biralištima koja su otvorena u 7.00, glasaće se do 20.00 sati, kada se očekuju prve procene ishoda izbora.

Odziv birača je do 13.00 sati bio 25,31 odsto, odnosno dva odsto veći nego na prethodnim izborima oktobra 2014. godine, kada je odziv glasača bio najmanji od 1990. godine.

"Ukoliko pobede socijalisti, Bugarska će verovatno otvoreno voditi prorusku politiku. Ako pobedi stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Borisova, zemlja će zadržati balansiranje između Zapada i Rusije", ocenio je za Frans pres direktor Instituta za međunarodne studije Ognjan Minčev.

Po poslednjim anketama, GERB bi ponovo mogao da osvoji najveći broj glasova, iako je izjednačen s koalicijom oko Bugarske socijalističke partije.

Lider GERB-a Bojko Borisov, jedini premijer koji je od pada komunizma izabran na dva mandata, u novembru je podneo ostavku koju je obećao ako na izborima za predsednika Bugarske bude poražena njegova kandidatkinja Cecka Cačeva.

Glavni konkurent za vlast, levičarska koalicija BSP, na prevremene poslaničke izbore izlazi s nadom zbog ubedljive pobede svog kandidata Rumena Radeva na predsedničkim izborima u novembru, ali, po istraživanjima, nema znatnu prednost pred GERB-om.

Izbori su i test za međunacionalne odnose u Bugarskoj jer su njene vlasti, kao i dve najveće stranke, optužile Tursku da se meša time što otvoreno podržava novu protursku partiju Dost koja ima veliki uticaj na tursku manjinun u Bugarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track