Najnovije vesti

PREDSEDNIK JEMENA OSUĐEN NA SMRT: Pored njega još šestoro osuđeno zbog izdaje države
Foto: Printscreen Twitter

U bekstvu

PREDSEDNIK JEMENA OSUĐEN NA SMRT: Pored njega još šestoro osuđeno zbog izdaje države

Planeta
13:08h

Vojni sud u Sani, koji se nalazi pod kontrolom šiitskih pobunjenika Huta koji se bore protiv vladinih snaga u Jemenu, osudio je zbog „izdaje države“ predsednika Abda Raboa Mansura Hadija na smrtnu kaznu, javila je agencija Sinhua.

Sud je proglasio predsednika Hadija „odbeglim“ i osudio šefa države i još šest jemenskih činovnika za „izdaju države“ i „saradnju sa državom-agresorom Saudijskom Arabijom i njenim saveznicima u napadima iz vazduha, s mora, i sa zemlje“ na jemensku teritoriju.

Kako je navela agencija, među „osuđenicima“ su ambasador Jemena u SAD Ahmed Avad ibn Mubarak i bivši šef diplomatije Rijad Jasin. Odluka suda je objavljena uoči druge godišnjice intervencije ratnog vazduhoplovstva koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv Huta u Jemenu.

Kako je saopštila agencija SABA, „milioni Jemenaca su izašli danas na masovni miting na trgu Sabin u centru Sane kako bi obeležili drugu godišnjicu otpora saudijskoj agresiji“.

Jemen, jedna od najsiromašnijih zemalja u arapskom svetu, zapao je duboko u haos kada je koalicija na čelu sa Saudijcima počela vazdušnu kampanju u martu 2015. kako bi potisnula hutske pobunjenike i njihove saveznike koji i dalje drže prestonicu pod kontrolom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...