Najnovije vesti

(VIDEO) PUTIN IMA NAJMOĆNIJE NUKLEARNO ORUŽJE: Ruska raketa može da zbriše pola Evrope!
Foto: Printscreen Youtube

Strah i trepet za neprijatelje

(VIDEO) PUTIN IMA NAJMOĆNIJE NUKLEARNO ORUŽJE: Ruska raketa može da zbriše pola Evrope!

Planeta

Nova ruska interkontinentalna raketa "RS-28 Sarmat", u Rusiji i na Zapadu poznat i pod imenom "Sotona 2" najveće je i najmoćnije nuklearno oružje ikad izgrađeno.

Testiranje ovog oružja koje može da nosi dosad nezabeležen broj nuklearnih glava bilo je najavljeno za kraj 2016. godine, ali je odloženo za godinu dana, odnosno za kraj 2017. zbog problema koji su se pojavili u istraživačkom timu.

Rusi su pod nazivom "RS-28 Sarmat" izgradili balistički projektil sposoban za nošenje nuklearnih bojevih glava do 20 megatona što ga čini 1000 puta snažnijim od bombi bačenih na Nagasaki.

"RS-28 Sarmat" ili "Sotona 2" može da ponese do 10 težih, odnosno 15 lakših nuklearnih glava.Uz maksimalnu iskorišćenost nosivosti, bačena na grad Njujork, "Sotona 2" bi mogla u trenutku da ubije  četiri i po miliona ljudi, i rani oko 3,6 miliona.

Radioaktivnost koja bi potrajala najmanje 100 godina, raširila bi se na područje u krugu od 1000 kilometara. Uz to, novinska agencija ruskog Ministarstva odbrane, Zvezda, objavila je da je "Sotona 2" osmišljena tako da može da probije američki sistem protivraketne odbrane.

Prema njihovom izveštaju, samo jedan projektil može da izbegne protivraketnu odbranu Vašingtona i uništiti celu državu Teksas (koja je otprilike veličine Francuske op.a.). Američki mediji su zbog toga čak "sotonu 2" nazvali "ubicom Teksasa".

Strah od nuklearnog rata pojavio se u trenutku kad je Kim Džong-un otkrio da je Severna Koreja spremna da lansira svoju najsnažniju nuklearnu raketu ikad. Donald Tramp je dodatno pojačao tenzije kada je objavio da će postaviti raketni sistem na granicu sa jednom od država čije ime nije hteo da otkrije.

Osim Rusije, SAD-a i Severne Koreje, nuklearno oružje u svetu poseduju još Kina, Pakistan, Indija, Izrael, Engleska i Francuska.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li je ovo jedini snimak obaranja "nevidljivog"

(Daily Star)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...