ORBAN NE POPUŠTA: Sorošova mreža u Mađarskoj je kao mafija!
Foto: Fonet/AP

OBRAČUN

ORBAN NE POPUŠTA: Sorošova mreža u Mađarskoj je kao mafija!

Planeta -

BUDIMPEŠTA Jedina mreža koja "posluje kao mafija" u Mađarskoj je ona milijardera Džordža Soroša, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je tako odgovorio na optužbe Soroša koji je u Briselu optužio mađarskog premijera da stvara "mafijašku državu" preduzimanjem niza koraka kojima se ugrožavaju slobode, među kojima i akademske. Sorošova "mreža i njegove agencije" su "značajan i netransparentan sastavni deo javnog života u Mađarskoj", rekao je Orban. "Finansijski špekulanti i njihove pristalice u Mađarskoj nastoje da primene program da se dozvoli ulazak migranata u zemlju", dodao je on.

Soroš je juče u Briselu govorio o novom mađarskom zakonu koji preti opstanku Centralnog evropskog univerziteta koji je osnovao ovaj milijarder mađarskog porekla 1991. godine. Orban tvrdi da tako štiti Mađarsku od stranog uticaja, dok Orban to vidi kao "najnoviji napad na demokratiju lidera koji otvoreno kaže da gradi netrpeljivu državu", prenosi AP. Soroš je izrazio nadu da će "prevladati akademska sloboda".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track