Najnovije vesti

AMERI RASPOREĐUJU BOMBARDERE NA RUSKOJ GRANICI: Ikone Hladnog rata i 800 vojnika biće širom Evrope
Foto: AP, Foto: AP

OBUKA

AMERI RASPOREĐUJU BOMBARDERE NA RUSKOJ GRANICI: Ikone Hladnog rata i 800 vojnika biće širom Evrope

Planeta

Američko ratno vazduhoplovstvo će u Velikoj Britaniji rasporediti bombardere B-52 i 800 vojnika, kao podršku zajedničkim vežbama u Evropi sa NATO saveznicima i partnerima, koje bi trebalo da se obave u junu.

 

Avioni B-52 koji mogu da nose nuklearno oružje, koristiće se u vežbama koje će se odvijati pretežno u zemljama u blizini Rusije - posebno na Baltičkom moru, Arktiku i duž granice sa Rusijom - u zemljama koje su članice NATO, javlja američka televizija CNN.

Kako se navodi, vežbe su deo ranije dogovorenih planova obuke.

 

"Obuka sa saveznicima i zajedničkim partnerima poboljšaće koordinaciju između njih i omogućiće Ratnom vazduhoplovstvu SAD da izgradi dugoročnu saradnju koja je potrebna za pružanje otpora širokom spektru globalnih izazova", navodi se u saopštenju američkog Ratnog vazduhoplovstava.

B-52 je najstariji aktivni model aviona u američkom ratnom vazduhoplovstvu, koji je prvobitno dizajniran za duge i visoke interkontinentalne letove, koji mogu da dosegnu duboko u teritoriju tadašnjeg Sovjetskog saveza.

 

Taj model aviona postao je "ikona Hladnog rata", a sam avion je modifikovan nekoliko puta - sa precizno navođenim raketama, elektronikom i visoko tehnološkim senzorima.


Svaki avion može da ponese do 31.751 kilograma bombi, mina i raketa, navelo je američko vojno vazduhoplovstvo.

 

 

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: AP

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...