UKRAJINSKA VOJSKA SE MASOVNO UBIJA: Čak 500 vojnika izvršilo samoubistvo nakon povratka sa ratišta
Foto Fonet/AP, Foto: Fonet AP (24.4.2014)

Šokantna statistika

UKRAJINSKA VOJSKA SE MASOVNO UBIJA: Čak 500 vojnika izvršilo samoubistvo nakon povratka sa ratišta

Planeta -

"U Ukrajini je zabeleženo oko 500 slučajeva samoubistava veterana antiterorističkih operacija", objavio je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.

"Prema kancelariji vojnog tužioca do početka juna 2017. godine bilo je oko 500 slučajeva samoubistava učesnika antiterorističkih operacija, nakon povratka iz ratne zone", rekao je Avakov. Sem toga, on je priznao da je od 2015. osam puta povećan broj pritužbi članova porodica "heroja antiterorističkih operacija" za porodično nasilje, a svi su povratnici iz borbi u Donbasu.

Istovremeno je za sve nevolje Ukrajine, prema Avakovu, kriv "hibridni rat koji se protiv nazavisnosti zemlje vodi spolja".

"Izdaja", "sve je izgubljeno" i "ništa nije pozitivno i dobro" – to je ključno oružje neprijatelja, koje uništava veru i strpljenje Ukrajinaca na vrlo teškom putu promena", objasnio je Avakov.

Zanimljivo, Avkov ne spominje katastrofalno stanje privrede i finansija zemlje oiske sprovođenja nametnutih "reformi". Međutim, još više čudi da ministar Kijeva ne zna za post-traumatski stresni poremećaj, ili PTSP, koji je najčešći razlog samoubistava i nasilja u porodicama bivših ratnih veterana.

Naime, nikakav hibridni rat i Rusija nemaju veze sa ovom poražavajućom statistikom, jer je reč o obliku psiholoških posledica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili pretnju psihičkom ili fizičkom integritetu osobe koja sve doživljava krajnje traumatično.

U centru traume je opsesivno sećanje na stresni i nasilni događaj, poput slike i zvuka puščane vatre, vrisaka ili trenutne tišine, uboda nožem, praska puške, eksplozija mine... Za takve ljude svet je opasno mesto i ljude iz okoline doživljavaju kao pretnju. Zbog toga, ako obolela osoba ne zatraži stručnu pomoć, posledice su često ili samoubistvo ili napad na bližnje, najčešće članove porodice.

(Kurir.rs/Logično.com/L.R.)

Foto Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track