EU OJADILA GUGL: Odrali internet giganta za 2,4 milijarde evra, a evo zbog čega
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

VELIKI UDARAC

EU OJADILA GUGL: Odrali internet giganta za 2,4 milijarde evra, a evo zbog čega

Planeta -

Evropska unija kaznila je danas američku kompaniju Gugl sa rekordnih 2,4 milijarde evra u sklopu antimonopolske istrage protiv tog pretraživača zbog zloupotrebe tržišne pozicije.

"Gugl je zloupotrebio tržišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svetu, dajući nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za šoping", navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

"Ono što je Gugl uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Gugl je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija", dodaje Vestager.

Gugl je, takođe, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova Intela u iznosu od 1,06 milijardi evra.

Komisija je optužila Gugl da je sopstvenim uslugama za onlajn kupovinu davao prednost prilikom pretraživanja, što je nanelo štetu konkurenciji.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track