(VIDEO) HILJADE U SEVERNOJ KOREJI DEMONSTRIRAJU PROTIV SAD: Ako Kim naredi, bićemo glave raketa koje će uništiti američko tlo
Foto: Reuters

zakuvavanje

(VIDEO) HILJADE U SEVERNOJ KOREJI DEMONSTRIRAJU PROTIV SAD: Ako Kim naredi, bićemo glave raketa koje će uništiti američko tlo

Planeta -

Desetine hiljada ljudi izašli su na ulice Pjongjanga kako bi učestvovali u masovnom državnom protestu protiv SAD-a. Protest je organizovan kao odgovor na Trampovu pretnju da Severnu Koreju "čekaju vatra i bes kakve svet još nije video". Okupljena gomila nosila je propagandne postere i izvikivala slogane režima. Severnokorejska novinska agencija KCNA nazvala je Trampovu pretnju "gomilom gluposti": "Normalan dijalog nije moguć sa takvim nerazumnim čovekom i tu deluje samo apsolutna sila".

"Ne možemo tolerisati čopor vukova koji pokušava da se reši naše nezavisnosti. Ako naš poštovani vrhovni vođa Kim Džong-un izda naredbu, ja ću postati nuklearna glava interkontinentalne rakete koja će uništiti američko tlo, gnezdo zla", izjavio je jedan od demonstranata. Nakon masovnog skupa, Severna Koreja je objavila da će "plan za napad na američku teritoriju Guam biti spreman do sredine avgusta" i da "pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko 30-40 kilometara od Guama balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hvasong-12".

Japanski ministar obrane Icunori Onodera izjavio je u četvrtak da Japan ima zakonsko pravo da presretme raketu ispaljenu prema Guamu, prenela je agencija Kjodo. Međutim, stručnjaci su izjavili da Japan "trenutno nije sposoban da sruši raketu koja bi letela nad njegovom teritorijom prema Guamu". Južnokorejska vojska je objavila da poslednje izjave Severne Koreje o napadu na Guam predstavljaju pretnju Seulu i savezu Seula i Vašingtona. Portparol oružanih snaga Ron Jae-čeon rekao je da je Južna Koreja "spremna da odmah reaguje na bilo kakvu severnokorejsku provokaciju".

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track