RATNE IGRE: Kina započela velike vojne vežbe i poslala moćnu poruku Severnoj Koreji
Foto: Profimedia

RASTU TENZIJE NA DALEKOM ISTOKU

RATNE IGRE: Kina započela velike vojne vežbe i poslala moćnu poruku Severnoj Koreji

Planeta -

Kineska ratna mornarica i vazduhoplovne snage započele su vojne vežbe sa bojevom municijom nedaleko od Korejskog poluostrva u trenutku kada u tom delu sveta raste napetost zbog nastojanja Severne Koreje da razvije nuklearno naoružanje.

Održavaju se nedaleko od istočne obale Kine, u Žutom moru i Bohajskom zalivu, i tokom njih je ispaljeno više desetina projektila, navedeno je u saopštenju objavljenom sinoć na internet sajtu kineskog ministarstva odbrane.

Kako prenosi agencija AFP, u vežbama je učešće uzelo više desetina ratnih brodova, preko deset aviona, podmornica i nepoznat broj obalskih odbrambenih snaga, a ministarstvo je saopštilo da su vežbe namenjene testiranju naoružanja i usavršavanju sposobnosti oružanih snaga u izvršenju napada u priobalnim područjima i presretanju ciljeva u vazduhu.

Iako kinesko ministarstvo nije navelo do kada će vežbe trajati, poznato je da su vojne i lokalne civilne vlasti izdale obaveštenja o četvorodnevnoj zabrani plovidbe u tom području, koja važi do danas.

Mada nije jasno da li bi kineske "ratne igre" trebalo da predstavljaju određenu poruku, do vežbi dolazi tek nekoliko dana pošto je Kina podržala američku rezoluciju usvojenu prošle subote u Savetu bezbednosti UN, kojom su znatno pooštrene sankcije protiv Severne Koreje zbog njenih nastojanja da razvije nuklearno naoružanje i raketne sisteme, navodi francuska agencija.

Kina, koja već neko vreme modernizuje oružane snage da bi svoju vojnu moć izjednačila sa ekonomskom, negodovala je povodom vojnih vežbi koje su SAD i Južna Koreja održavale u više navrata u cilju odvraćanja severnokorejskog nuklearnog napada, smatrajući da te vežbe podižu napetosti u regionu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 24. epizoda: Balistička raketa Skad - noćna mora Zapada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track