RUSKI AVION NAPRAVIO PANIKU U SAD: Preleteo Kongres, Pentagon pa onda "obišao" i Trampa
Foto: Printscreen Youtube

Špijuniranje

RUSKI AVION NAPRAVIO PANIKU U SAD: Preleteo Kongres, Pentagon pa onda "obišao" i Trampa

Planeta -

Ruski avion TU-154 koji je juče preleteo nisko iznad Vašingtona, uključujući zgradu Kongresa i Pentagon stvorio je priličnu pometnju u glavnom gradu SAD-a. Iako se na prvi pogled čini da se radi o međunarodnom incidentu, letovi špijunskih aviona ustvari su dozvoljeni međunarodnim ugovorom koji su potpisali i SAD i Rusija, javlja AP.

Sporazum o otvorenom nebu, naime, dopušta nenaoružanim avionima nadzorne letove na čitavoj teritoriji sve 34 države potpisnice. Cilj sporazuma je da se razvije transparentnost među zemljama u vezi njihovih vojnih aktivnosti i tako umanji međusobno nepoverenje i moguć nesporazum, ali i olakša nadzor nad srovođenjem sporazuma o kontroli (nuklearnog) naoružanja i drugih sporazuma.

Policija američkog Kongresa znala je za putanju ruskog aviona i unapred saopšila da će "autorizovani avion niskog leta ući u ograničeni vazdušni prostor iznad Kapitola između 11 ujutru i 3 poslepodne" i dodala da će "ovaj let nadzirati komandni centar policije Kapitola i druge savezne državne agencije".

Da stvar bude zanimljivija, ruski avion preleteo je i iznad Bedminstera, gde je predsednik SAD-a Donald Tramp trenutno na godišnjem odmoru u svom golf-klubu.

Sporazum je stupio na snagu 2002. i do sada je izvedeno više od 1.200 letova "otvorenim nebom". Prema Pentagonu, špijunski avioni koji ih sprovode opremljeni su tipovima filma i senzora koji su određeni sporazumom. Svaka država pre leta dobika plan leta u njihovom vazdušnom prostoru i šalje vazdušnu pratnju koja leti iznad aviona i tako osigurava da se drži zadatog plana.

Međutim, nekoliko američkih obaveštajnih i vojnih zvaničnika izrazilo je bojazan da Rusija koristi svoju najmoderniju tehnologiju da bi prekršila, ako ne pravila, onda duh sporazuma. Bivši pomoćnik državnog sekretara za biro kontrole naoružanja Stiv Radaker posvedočio je pred Kongresom da se Rusija drži Sporazuma o otvorenom nebu, ali da je preduzela mere koje nisu dosledne duhu sporazuma.

Naprimer, sve potpisnice imaju obvezu da dopuste pristup čitavoj svojoj teritoriji, ali Rusija je uspostavila restrikcije iznad Moskve, Čečenije i u blizini Abhazije i Južne Osetije, dve odmetnute gruzijske pokrajine pod ruskom kontrolom.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RUSKI AVION NAPRAVIO PANIKU U SAD: Preleteo Kongres, Pentagon pa onda "obišao" i Trampa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track