NEVEROVATNA TURA: Evo zašto turisti hrle na grob Pabla Eskobara!
Foto: AP

Kolumbijski grad Medeljin

NEVEROVATNA TURA: Evo zašto turisti hrle na grob Pabla Eskobara!

Planeta -

Hiljade ljudi dolazi da vidi trpezariju u kojoj je narko-bos pojeo svoj poslednji obrok 1993. ili da sedne na njegov skuter izbušen mecima

MEDELJIN - Ime ozloglašenog kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara privlači hiljade turista u Medeljin, a njegov grob postao je mesto hodočašća, piše Dojče vele.

Kuća u kojoj je Pablo Eskobar pojeo svoj poslednji obrok pre nego što je 1993. ubijen nalazi se iznad medeljinske četvrti El Poblado.

foto: Profimedia

Tragovi metaka

Na kući su još uvek vidljivi tragovi metaka ispaljenih u pokušaju otmice njegovog brata Roberta Eskobara pre deset godina. Roberto je bungalov pretvorio u muzej. Turisti na ulazu mogu da se fotografišu na kamionu punom rupa od metaka ili na Pablovom skuteru.

- Mnogo toga što se priča je laž. Kolumbijska vlada je znala da je policija, dok je tragala za Pablom, progonila i naše porodice, ali nije preduzimala ništa. Mi smo samo uzvraćali udarce okrutnoj vladi - priča Roberto grupi meksičkih i izraelskih turista okupljenih oko stola u trpezariji.

Na kraju posete Roberto časti goste kafom na terasi i nudi im fotografije svog slavnog brata s njegovim potpisom i otiskom prsta.

foto: AP

Eskobarov grob postao je mesto hodočašća za njegove obožavaoce i turisti vole da se fotografišu kraj njegove grobnice.

- Pomolim se svaki put kad dođem ovde. I kažem: Mnogo puta si pokušao da me ubiješ, ali sada ti ovde ležiš mrtav - kaže Karlos Palau, nekad član tima koj je lovio Eskobara, sada vodič na turi o njemu.

Meštani ljuti

Turističke ture tragovima narko-mafije i Eskobarova zaostavština privlače turiste, ali istovremeno stanovnicima oživljavaju bolnu prošlost njihovog grada.

Prva „Pablo-tura“, kako ih zovu, uvedena je pre deset godina, ali je mnogo popularnija od pojave serije „Narko“.

- Većina stanovnika Medeljina je zbog Pabla izgubila nekog člana porodice. Oni ne vole naše ture jer se ne ponose svojom prošlošću. I prigovaraju kad vide da se turisti fotografišu na Pablovom grobu - kaže Kamilo Uribe, direktor turističke agencije.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track