SAUDIJKE TAMAN DOBILE DOZVOLU DA VOZE, PA STIGLE I PRVE PRETNJE: Spaliću i nju i njena kola!
Foto: EPA

NAJGORA ZEMLJA ZA ŽENE

SAUDIJKE TAMAN DOBILE DOZVOLU DA VOZE, PA STIGLE I PRVE PRETNJE: Spaliću i nju i njena kola!

Planeta -

Jedan saudijski muškarac uhapšen je jer je pretio ženama vozačima, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, nakon objavljivanja kraljevskog dekreta kojim se ukida zabrana ženama da voze.

Pojedini u Saudijskoj Arabiji podržali su ukidanje zabrane vožnje ženama, ali kod mnogih je to izazvalo zbunjenost i bes.

U saopštenju se navodi da je policija uhapsila osumnjičenog u Istočnoj Provinciji i on je prosleđen tužilaštvu.

"Kunem se Bogom da ću svaku ženu kojoj se pokvari automobil spaliti, kao i njeno vozilo", rekao je muškarac u tradicionalnoj beloj odjeći na kratkom video-snimku koji se pojavio na internetu početkom nedelje.

Saudijski mediji javljaju, pozivajući se na portparola policije, da je priveden muškarac star oko 20 godina i da je hapšenje naredio guverner Istočne Provincije.

List Okaz piše da su vlasti naložile ministru unutrašnjih poslova da pripremi zakon protiv maltretiranja u narednih 60 dana. U direktivi se navodi da maltretiranje predstavlja opasnost i u suprotnosti je sa vrednostima islama.

U Saudijskoj Arabiji seksualno maltretiranje je širok pojam i obuhvata pokušaje muškaraca da se upoznaju sa nepoznatom ženom tražeći od nje broj telefona ili komentarišući njen izgled.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track