(VIDEO) OVIM PTICAMA PRETI IZUMIRANJE: Mogle bi da nestanu za svega 60 godina, a evo ko su njihovi najveći neprijatelji
Foto: Youtube/Printscreen

SIMBOL NOVOG ZELANDA

(VIDEO) OVIM PTICAMA PRETI IZUMIRANJE: Mogle bi da nestanu za svega 60 godina, a evo ko su njihovi najveći neprijatelji

Planeta -

Kada kažete kivi, verovatno prvo pomislite na voćku, pa tek onda na vrstu ptice. Takođe, ta reč označava i Novozelanđane.

Kiviji (Apterygidae) su porodica i istoimeni red manjih ptica trkačica koje se nalaze isključivo na Novom Zelandu. Nekada su šume bile dom za milione ovih ptičica, a danas ih ima svega oko 68.000.

U velikoj opasnosti su od lasica, mačaka i pacova koji im jedu jaja i mladunce. Hiljade Novozelanđana se sada bori da ovu vrstu sačuvaju od izumiranja.

"Za 50 godina, mogli bismo skroz da ih izgubimo. Mi sakupljamo jaja i donosimo ih u zoo vrt gde brinemo o ptićima. Zatim, puštamo ih u divljinu, ali na teritoriju gde nema predatora gde će ojačati i porasti. Naposletku, vraćamo ih natrag odakle su jaja pokupljena, što je i njihovo prirodno stanište", rekla je Natali Klark iz zoološkog vrta u Oklandu.

Opasnost je velika, samo pet procenata kivija preživi "detinjstvo". Ove godine, Natali i njena ekipa su uspešno odgajili sve kivije čija su jaja pronašli u divljini.

U međuvremenu, volonteri pokušavaju da naprave mesta koja će biti bezbedna za ove ptice tako što pošumljavaju nova područja i eliminišu grabljivice.

Primera radi, na ostrvu Tiri bilo bi po 200-300 pacova po hektaru, tako da su morali da ih pootruju, tako da danas tu ima oko 100 kivija.

"Ali, ne vredi da ih ovde držimo. Ostatak zemlje mora da se učini bezbednim za njih, inače ih više neće biti", rekao je jedan od rendžera sa ostrva.

Kurir.rs/BBC

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track