SADA PUĐDEMON PRETI: Ako nema dijaloga, proglasićemo nezavisnost
Foto: Reuters

VERBALNI RAT SE NASTAVLJA

SADA PUĐDEMON PRETI: Ako nema dijaloga, proglasićemo nezavisnost

Planeta -

Katalonski lider Karles Puđdemon je u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju napisao da ukoliko ne dođe do dijaloga, "eksplicitno će proglasiti nezavisnost".

Ukoliko Madrid bude insistirao da prekida dijalog, katalonski parlament će proglasiti nezavisnost ove pokrajine, navodi se.

"10. oktobra sam predložio suspenziju proglašenja nezavisnosti kako bih podstakao dijalog. suspenzija je i dalje na snazi, a Vlada je odgovrila odlukom da primeni član 155. Uprkos svim naporima i želji za dijalog, ako je jedini odgovor suspenzija autonomije, to nam govori da nismo svesni problema i da ne želimo da govorimo.

Ukoliko španska vlada bude nastavila da sprečava dijalog i nastavi sa represijom, parlament Katalonije će proglasiti nezavisnost što nije učinio 10.oktobra", napisao je Puđdemon.

Puđdemon je imao rok do 10 sati da odluči da li će proglasiti nezavisnost. Puđdemon je juče rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade. Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Kurir.rs Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track