(FOTO) OVO NISU SCENE IZ POBESNELOG MAKSA, OVAKO IZGLEDA LONDON: Evo zašto je nebo nad britanskom prestonicom požutelo
Foto: EPA

OLUJA NAPRAVILA DAR-MAR

(FOTO) OVO NISU SCENE IZ POBESNELOG MAKSA, OVAKO IZGLEDA LONDON: Evo zašto je nebo nad britanskom prestonicom požutelo

Planeta -

Nebo iznad Londona proteklih dana izmenjalo je nekoliko boja. Prvo je zabeleženo nebo neuobičajno crvenkaste boje, kao i sunce, a taj fenomen povezuje se sa olujom Ofelija. Kako objašnjava voditelj vremenske prognoze na BBC-ju Simon Kin, oluja je donela tropski vazduh i prašinu iz Sahare. On smatra da su za taj fenomen odgovorni i sumški požari u Portugalu i Španijii.

"Kako je išla od Azorskih ostrva, oluja Ofelija je pokupila saharsku prašinu iz Severne Afrike i prašinu od šumskih požara u Španiji i Portugalu", rekla je portparolka britanskog meteorološkog zavoda.

Ona je dodala da je žućkasta nijansa rezultat prašine koja se nalazi visoko u atmosferi i da je "plavi element sunčevog svetla raspršen prašinom, ali crveni element se probija, tako da se čini da je sunce crvenije i onda vidite tu vrstu žućkaste primese".

Taman što se deo Velike Britanije oporavio od oluje Ofelija u kojoj je poginulo troje ljudi, stižu upozorenja na novu oluju Brajan.

Kako prenose britanski mediji, Brajan će pogoditi Veliku Britaniju već 21. oktobra. Duvaće vetar olujne jačine koji će naneti dodatnu štetu svemu onome što je Ofelija načela.

Kurir.rs/London economic Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IŠČUPAO DRVO KAO DA JE TRAVČICA! Posle ovog snimka shvatićete koliko je uragan Irma moćan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track