ŠPANIJA NAJEKSTREMNIJIM MERAMA PROTIV NEZAVISNE KATALONIJE: Madrid aktivirao "nuklearnu opciju"!
Foto: EPA

SITUACIJA SE ZAHUKTAVA!

ŠPANIJA NAJEKSTREMNIJIM MERAMA PROTIV NEZAVISNE KATALONIJE: Madrid aktivirao "nuklearnu opciju"!

Planeta -

Taman što je katalonski lider Karles Puđdemon u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju napisao da će, ukoliko ne dođe do dijaloga, "eksplicitno proglasiti nezavisnost", Madrid je ekstremno i brzo reagovao.

Španska vlada je aktivirala član 155 i time suspendovala autonomiju Katalonije. Vlada Španije će tim povodom u subotu održati sednicu.

foto: Reuters, Marijano Rahoj

Podsetimo, član 155 je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član zovu i "nuklearna opcija", dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao "atomskom bombom".

Radi se o ekstremnoj meri predviđenoj za ekstremne situacije. Ta mera u Španiji još nikad nije uvođena. Taj član predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja - i prebaciti na centralnu vladu u Madridu. Ukoliko se građani dotične regije zbog toga pobune, vlada u odbrani integriteta države ima u tom slučaju pravo da primeni "institucionalnu silu". To bi u slučaju Katalonije u krajnjoj liniji moglo da znači sukob koji bi mogao da preraste u građanski rat.

Kurir.rs

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track