TRI NAJNEVEROVATNIJE LAŽI AMERIČKIH MEDIJA: Evo kako su Putin i pokemoni radili o glavi  Amerikancima!
Foto: Reuters, Profimedia

rusi im krivi za sve

TRI NAJNEVEROVATNIJE LAŽI AMERIČKIH MEDIJA: Evo kako su Putin i pokemoni radili o glavi Amerikancima!

Planeta -

Ruski portali izabrali su tri najneverovatnije antiruske vesti u SAD plasirane u poslednjih godinu dana.

Prva je da Moskva koristila igricu "Pokemon go" kao oružje, druga da Vladimir Putin uništava energetsku mrežu SAD i treća da Rusi iz vazduha prate kretanje američkog predsednika Donalda Trampa.

Si-En-En je objavio da je ruska tajna policija koristila "Pokemon go" kako bi raspirivala rasnu netrpeljivost u SAD. Navodno je Rusija inicirala takmičenje koje je ohrabrivalo ljude naklonjene pokretu "Crni životi su važni" da igra tu igricu u blizini zloglasnih lokacija na kojima jedolazilo do brutalnih intervencija policije.

Igračima je, navodno, rečeno da promene imena svojih likova u imena žrtava tih incidenata, što je "očigledno nastojanje da se raspiri rasna napetost". Američki mediji su, u antiruskoj propagandi koja traje od američkih predsedničkih izbora, objavili da je ruski lider Vladimir Putin "hakovao američku elektroenergetsku mrežu".

O ovom "alarmantnom događaju" u Vermontu prošlog decembra izveštavao je "Vašington post", a vest se ubrzo proširila i po drugim velikim medijskim kućama.

List je, kao i uvek u slučaju vesti koje govore o ruskoj umešanosti u američke probleme, citirao "anonimne funkcionere" nacionalne bezbednosti i širio paranoju postavljajući pitanja, poput - "Јesu li oni /Rusi/ i u drugim sistemima?". Guverner Vermonta Piter Samlin čak je poručio: "Svi Amerikanci trebalo bi da i bi da budu zabrinuti zbog toga što jedan od vodećih svetskih razbojnika Vladimir Putin pokušava da sruši našu elektroenergetsku mrežu". Naravno nisu priloženi nikakvi dokazi za te tvrdnje. Naime, nakon što je primila obaveštenje Ministarstva državne bezbednosti, kompanija "Barlington elektrik" pretražila je sve svoje kompjutere i pronašla preteći kod u jednom prenosnom računaru koji nije ni bio priključen na elektroenergetsku mrežu.

Treća velika laž bila je da ruski avioni špijuniraju mesta na kojima odmara američki predsednik Donald Tramp. Američki mediji su u avgustu tvrdili da je ruski špijunski avion uočen iznad Vašingtona i Bedminstera u Nju Džersiju, gde se Tramp odmarao. Navodno, ruski špijunski "tupoljev tu-154M" leteo je blizu golf igrališta na 4.000 stopa, a potom se popeo na 5.000 stopa pre nego što je odleteo u vazdušni prostor Njujorka. Ruski portali cinično navode da su ruski avioni, valjda, svuda, pa čak lete slobodno po američkom vazdušnom prostoru, prenosi "Ruski vesnik".

Kurir.rs/Raša bjond

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track