AMERIČKI MEDIJI: Putina krive za sve jer su ljubomorni na njega!
Foto: Fonet

Ljubomora je najveći kompliment

AMERIČKI MEDIJI: Putina krive za sve jer su ljubomorni na njega!

Planeta -

Na Zapadu je rasprostranjena ideja da Vladimir Putin ima odlučujući uticaj na mnoge događaje.

Međutim, Nešnl Rivju (National Review) piše kako Putinovi kritičari često preteruju, jer su duboko u sebi ljubomorni na sve što mu pripisuju.

Opsednutost Vladimirom Putinom ima odlučujući uticaj na događaje na Zapadu, a ona je sve veća i nije ograničena samo na američku političku elitu. Nešnl Rivju podseća kako su prvo verovali da je Putin nekako odgovoran za hakerski napad koji je odredio ishod američkih izbora, a sada se u Velikoj Britaniji uveliko širi priča da su ruski trolovi putem društvenih mreža iz nekog razloga odredili rezultat referenduma o Bregzitu.

Kako piše autor, iako su pravi ruski pokušaji da se utiče na neke događaje alarmantni i mora im se odupreti, time se ne mogu objasniti politički nemiri na Zapadu, jer manipulacija medijima, koja se pripisuje Rusiji, nije toliko važna, a ponekad zvuči i glupo.

“Preterivanje o Putinovim sposobnostima da stvara političke razlike ne samo da unosi zbrku u naše rasprave, nego jača njegov položaj kod kuće.

Verovanje u neospornu moć ruskog uticaja dovodi do zanemarivanja stvarnih neslaganja u našim društvima”, piše autor.

Prema njegovim rečima, Putinovi kritičari su potajno ljubomorni na sve što mu pripisuju. Na njegovu moć, snagu, dalekovidnost i efikasnost. U politici na Zapadu je poslednjih godina došlo je do sukoba između demokratije i liberalizma. A izjave o Putinovom uticaju postaju najdraža tema u trenutku kada demokratska volja rezultira porazom istorijskog samopouzdanja liberalnog poretka, koji je ojačao nakon završetka Hladnog rata, a primer za to su Bregzit i pobeda Trampa.

Dakle, kako zaključuje Nešnl Rivju, ova opsednutost Putinom služi kao neka vrsta infantilnog bega od stvarnosti u kom depresivna liberalna elita nalazi utočište. Za nju je to najbolji način da se opravda i oslobodi davanja površnih objašnjenja o stvarnim i uznemirujućim problemima s kojima se u savremenom društvu suočava liberalno vođstvo poslednjih generacija.

foto: AP

Kako pravilno zaključuje "National Review", Vladimir Putin je moćan lider velike svetske sile, ali je nemoguće da određuje ishode važnih svetskih događaja i izbora u svakom delu sveta, posebno ne kada su u pitanju svetske sile poput SAD-a i Velike Britanije. Barem u ovom slučaju. Liberalna elita koja je na Zapadu suvereno vladala nakon Drugog svetskog rata jednostavno ne želi da prihvati demokratski izbor stanovništva i pribegava pripisivanju nadnaravnih moći Vladimiru Putinu, kom sigurno potajno zavide, kako tvrdi autor.

(Kurir.rs/National Review)

(Foto: AP/Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track