(VIDEO) BILA JE LEPOTICA ZA KOJOM SU SE SVI OKRETALI: Jednog dana je otišla na ispovest i nije se vratila, a tek posle 57 godina je rešeno njeno brutalno ubistvo
Osuđeni sveštenik Džon Fejt, Foto: AP/Twitter

pravda je zadovoljena

(VIDEO) BILA JE LEPOTICA ZA KOJOM SU SE SVI OKRETALI: Jednog dana je otišla na ispovest i nije se vratila, a tek posle 57 godina je rešeno njeno brutalno ubistvo

Planeta -

Ajrin Garza, 25-godišnja Amerikanka, otišla je 1960. pred Uskrs na ispovest, a samo nekoliko dana kasnije je pronađena mrtva.

Ajrin je bila posvećena katolkinja i nekoliko meseci pre smrti pisala je prijatelju da je njena vera tolika da se ne boji da umre.

Pored toga što je bila vernik, bila je prva osoba u porodici koja je završila koledž i izabrana je za mis u svojoj srednjoj školi.

Pronađena je u kanalu za navodnjavanje, a autopsija je pokazala da je pre smrti prebijena, gušena i silovana dok je bila u nesvesti. Među poslednjim koji ju je video, bio je sveštenik, tada 27-godišnji Džon Fejt.

On je tada priznao da ju je video, ali da je ona otišla iz crkve živa i zdrava. 57 godina kasnije je osuđen za njeno ubistvo. Zašto je toliko trebalo da se ovo ubistvo reši?

Prema dokazima tužilaštva, policija je sumnjala da je Fejt ubio devojku, ali se ispostavilo da je postignut dogovor starešina policije i visokih predstavnika katoličke crkve da se ovaj slučaj ne istražuje dalje.

Većina policajaca u okrugu Hidalgo su bili katolici, a i tadašnji senator države Masačusets Džon F. Kenedi je trebao da se kandiduje za predsednika. Skandal koji uključuje crkvu umanjio bi njegovu šansu na izborima, smatralo se

Crkveni velikodostojnici su unajmili privatnog detektiva da nađe rupe u dokazima protiv Fejta, a na to ukazuje i pismo dva sveštenika.

Među dokazima protiv Fejta je i svedočenje jednog pomoćnika sveštenika da je te noći Fejt imao ogrebotine na rukama. On je i pre ovog slučaja bio optužen da je napao jednu devojku dok je službovao u drugom gradu, a ona ga je prepoznala u policiji. Kasnije je pao i na poligrafu, ali je samo kažnjen sa 500 dolara kazne.

Slučaj je bio zastareo do 2002. godine kada je policija dobila poziv od penzionisanog sveštenika Dejla Takenija. On je bio sa jednim sveštenikom u manastiru kada mi je ovaj ispovedio da je ubio devojku u svojoj parohiji.

Zbog obaveze da je ispovest svetinja, ćutao je sve do 2002., ali nije mogao više. Slučaj je bio otvoren ponovo, ali velika porota prvobitno nije optužila Fejta, niti pozvala svedoke koje je predočilo tužilaštvo.

Fejt je napustio sveštenički poziv 1972., a od tada je pomagao drugima da to urade. Jedan od njih je bio Džejms Porter, čovek koji je imao 100 žrtava uključujući i decu.

Fejt, 85-godišnji starac koji koristi hodalicu, presudu je saslušao bezizražajnog lica. Očekuje se da porota odluči na koliko može biti osuđen - od 99 godina do doživotne.

Kurir.rs/Vašington Post

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track