(VIDEO) KIM POMERA PLANETU: Zemljina kora raseda zbog poslednje nuklearne probe!
Foto: Fonet/AP

Stručnjaci upozoravaju

(VIDEO) KIM POMERA PLANETU: Zemljina kora raseda zbog poslednje nuklearne probe!

Planeta -

Dva zemljotresa prijavljena tokom vikenda u Severnoj Koreji najverovatnije su posledica septembarske nuklearne probe, 10 puta jače od eksplozije u Hirošimi, zbog čega je Zemljina kora najverovatnije počela da puca, saopštio je Geološki topografski institut SAD.

Epicentar tekstonskih zemljotresa jačine 2.9 i 2.4 stepeni Rihtera bio je blizu mesta Pungeri, gde je izveden najveći severnokorejski nuklearni test do sada.

"Oni su sigurno posledica događaja iz šestog nuklearnog testa. Kada imate jak nuklearni test, on pomera Zemljinu koru u okruženju i treba joj neko vreme da se umiri. Imali smo nekoliko ovakvih potresa od probe", rekao je jedan od zvaničnika.

Severna Koreja tvrdi da je u septembarskom testu korišćena hidrogenska bomba, za koju stručnjaci procenjuju da je 10 puta jača od one koja je bačena na Hirošimu 1945.

Talas potresa koji je usledio naveo je stručnjake na pomisao da je naneta šteta planinskoj oblasti na severu države.

Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je tokom vikenda ovu oblast, u kojoj se, kako veruje, rodio njegov deda i prvi lider Severne Koreje, Kim Il Sung.

Kim Il Sung se zapravo rodio u Sovjetskom Savezu, ali je planinska oblast na granici sa Kinom već dugo neraskidivo povezana sa severnokorejskim identitetom.

Kurir.rs/Daily Mail

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track