Najnovije vesti

KIM IMA NOVI PLAN: Šalje satelit u svemir, a iza svega stoji nešto mnogo jezivije!
Foto: AP i Printscreen, Foto: AP/printscreen

PRIPREME ZA LANSIRANJE

KIM IMA NOVI PLAN: Šalje satelit u svemir, a iza svega stoji nešto mnogo jezivije!

Planeta

Prema tvrdnjama medija iz Južne Koreje, Severna Koreja se priprema za lansiranje satelita u svemir, što po mišljenju stručnjaka, ima za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa, dok južnokorejske vlasti u zvaničnom izveštaju prognoziraju da će Pjongjang naredne godine zatražiti pregovore sa SAD o svom programu naoružanja.

Severna Koreja možda priprema lansiranje satelita u svemir, izveštava danas južnokorejski list Jongang Ilbo pozivajući se na neimenovanog zvaničnika južnokorejske vlade.

 

Kako prenosi Rojters, stručnjaci navode da će takvo lansiranje imati za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa Severne Koreje i da će kao takvo biti zabranjeno rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Severenokorejski list Rodong Sinmun piše u izdanju od ponedeljaka da je "miran razvoj u svemiru legitimno pravo suverene države".

 

Južna Koreja, kako se navodi, takođe predviđa da će Severna Koreja sledeće godine želeti da započne pregovore sa SAD o svojim oružanim programima i da će se makar malo približiti zvaničnom Seulu.

 

"Severna Koreja će zatražiti pregovore sa SAD, istovremeno nastavljajući sa naporima da bude priznata kao de fakto država koja poseduje nuklearno oružje", navodi se u zvaničnom izveštaju Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje, bez obrazlaganja ovakvih zaključaka.

Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u petak uveo nove sankcije Severnoj Koreji zbog najnovijeg testa balističke rakete koji je izvela 29. novembra, navodeći da je bio uspešan i da ta raketa može da pogodi američko kopno.

 

Uvođenje novih sankcija je Pjongjang okarakterisao kao ekonomsku blokadu i akt rata.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP i Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...