ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE OLADIO ANKARU I KIJEV:  Turska i Ukrajina neće u EU u skoroj budućnosti
Foto: EPA/Omar Messinger

HLADAN TUŠ

ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE OLADIO ANKARU I KIJEV: Turska i Ukrajina neće u EU u skoroj budućnosti

Planeta -

BERLIN - Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je da Ukrajina i Turska neće u skorijoj budućnosti postati članice Evropske unije.

"Ne mogu da zamislim da bilo Turska bilo Ukrajina postanu članice EU u narednim godinama", kazao je Gabrijel u intervjuu za nemačku Funke medija grupu.

Navodi se da se istovremeno Gabrijel založio za potragu za "alternativim oblicima bliže saradnje" s ovim zemljama, a po njegovom mišljenju, sporazum nalik onom koji Brisel nastoji da postigne sa Velikom Britanijom mogao bi da bude primer za takve odnose.

"Ukoliko možemo da postignemo razuman sporazum koji će regulisati odnose s Evropom posle Bregzita, to bi mogao da bude model drugim zemljama: Ukrajini i Turskoj", rekao je Gabrijel. Govoreći o razvoju odnosa sa Turskom, on je naveo da ne isključuje mogućnost da će na kraju biti moguće ostvariti "bliži oblik carinske unije".

"Ali, ovo je nemoguće sve dok se situacija u Turskoj ne promeni", kazao je Gabrijel.

Tass podseća da su odnosi Nemačke i Turske u poslednje vreme narušavani hapšenjima više od 50 nemačkih državljana koje su turske vlasti optužile za povezanost sa terorističkim organizacijama ili umešanost u pokušaj organizovanja državnog udara u Turskoj.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Omar Messinger

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track