(VIDEO) BILA JE UDATA ZA KRALJA KOKAINA: Ovo je prava istina o ženi Pabla Eskobara
Foto: Youtube/Printscreen

PRIČE IZ MEDELJINA

(VIDEO) BILA JE UDATA ZA KRALJA KOKAINA: Ovo je prava istina o ženi Pabla Eskobara

Planeta -

Mito ili smrt, ili na španskom “plata o plomo”, način je na koji je Pablo Eskobar držao celu Kolumbiju u šaci.

Radilo se o ultimatumu koji je postavio svakom policajcu ili bilo kome drugom koji mu je stao na put. U prevodu, mogli su da biraju hoće li učiniti ono što Pablo želi ili će primiti srebrni metak.

Osim kokaina, za uspeh Pabla Eskobara zaslužni su odanost, nasilje i mito. Na tome je gradio svoje carstvo - kartel Medeljn, koji je 80-ih svaki dan samo u Sjedinjene Američke Države krijumčario 15 tona kokaina.

Većina se odlučila za “plomo”, vođstvo, i omogućila mladiću iz kolumbijskog gradića Rionegro da u svojim rukama drži 80 odsto svetske trgovine kokaina. O neverovatnom životu najpoznatijeg i najbogatijeg dilera drogom na svetu snimljena je veoma uspešna serija "Narkos" koja je zaludela svet.

Danas, 24 godine posle Eskobarove smrti, CIA još uvek traži njegove tajne zalihe, pa je lako zamisliti da je brak s takvim čovekom zaista priča za sebe.

Naime, dok serija možda predstvlja njegovu ženu Mariju Viktoriju Enao kao odanu i proračunatu partnerku, potrebno je razlikovati stvarnost od fikcije.

foto: Youtube/Printscreen

Eskobar je bio sin skromnog farmera i učiteljice, a Marija potiče iz dosta prestižnije porodice. Imala je samo 13 godina kad su se upoznali, a udala se sa 15. Budući da je bila i punih 11 godina mlađa od Pabla, njena familija nije nimalo bila oduševljena celom pričom. Pokušali su da ih spreče da se viđaju, smatrajući ga previše priprostim za Mariju.

foto: Youtube/Printscreen

Međutim, ona je bila tvrdoglava i buntovna, a njene reči zašto se udala kasnije je prepričao njihov sin: "Zaljubila sam se u njegovu želju da pomaže drugim ljudima i njegovu empatiju za one u nevolji. Nas dvoje smo se vozili u siromašne krajeve i sanjarili o tome kako ćemo tamo graditi škole za siromašne. Od samog početka, on je uvek bio džentlmen".

Može se zaključiti kako ona baš i nije bila upućena u kriminalne planove svog muža.

foto: Youtube/Printscreen

Iako je za pretpostaviti da su se voleli, to ne znači da Eskobar nije žudeo za drugim ženama. I ne samo to, on je navodno imao nebrojene afere, najčešće s mnogo mlađim ženama. Među ljubavnicama kralja kokaina spominje se novinarka Virdžina Valjeho, koja je s njim bila u vezi 5 godina, a hvalila je njegov šarm, harizmu, strast, ljubavničke sposobnosti, ali i njegovu okrutnost u svojim memoarima iz 2007. godine.

Iako je možda spavao na hrpama novca, Eskobar je navodno imao i privatan avion samo za prevoz beležaka, čini se kako ni sav novac ovog sveta ne kupuje nužno slobodu. Posle njegove smrti, Marija i njihova deca pobegli su u Buenos Ajres, bojeći se odmazde rivalskih narko-kartela.

Argentina im je dala azil i Tata je promenila ime u Marija Izabel Santos Kabaljero. Pre toga, porodica je otputovala u Mozambik, a čak su i Vatikan molili za pomoć, međutim, bili su odbijeni. Čak i s novim identitetom, život u Argentini nije bio jednostavan. Satima nakon što je javno otkriveno da žive u toj zemlji 1999, Marija i Huan Pablo su uhapšeni zbog optužbi da peru novac.

Ne želeći da se odreknu luksuznog života i navodne milijarde dolara koje su imali od poslova s narko-kartelima, izvukli su se bez posledica. Detektivi su kasnije rekli da ih ne bi ni uhapsili tako rano da njihovi identiteti nisu bili razotkriveni. Marija je, s druge strane, tvrdila kako je cela istraga bila politički motivisana.

foto: Profimedia

Posle cele stvari s Argentinom, Marija je ostala neka vrsta misterije. Niko zapravo ne zna gde je danas, što je za nju samu verovatno odlična stvar. Budući da njena deca i dalje žive u Argentini, postoji dobra šansa da je i ona tamo, pritajena, a možda i operisana.

No, postoje i neke tvrdnje kako se ona pod drugim identitetom preselila u Severnu Karolinu, u SAD. Njeno poseldnje pojavljivanje u javnosti bilo je u dokumentarcu iz 2009. "Sins of my father" (Gresi moga oca), s kojim je Huan Pablo tražio iskupljenje za ponašanje svog oca.

Kažu kako iza svakog moćnog muškarca stoji velika žena, ali budući da ona i 20 godina nakon njegove smrti živi pod pseudonimom, jasno je kako je Marija i cela njena porodica platila ogromnu cenu za kriminalan životni stil koji je Pablo odabrao.

Više od svega, Marijin život otkriva da biti žena gangstera nije nimalo glamurozno koliko se prikazuje kroz filmove. Uglanom se svodi na osvrtanje preko ramena i skrivanje tokom celog života.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DILOVANJE DROGE UŽIVO U VESTIMA?! Da li je moguće da se američkoj televiziji desio žešći peh?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track