ŠOKANTNA TVRDNJA  AMERIČKOG OBAVEŠTAJCA: Tramp je američki Milošević, i to sve treba da zabrine
Foto: Profimedia, AP

poređenje

ŠOKANTNA TVRDNJA AMERIČKOG OBAVEŠTAJCA: Tramp je američki Milošević, i to sve treba da zabrine

Planeta -

"Danas je popularno porediti Donalda Trampa sa raznim diktatorima, ali bi najbolje poređenje bilo sa bivšim predsednikom Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem", tvrdi Džon Šindler, bivši analitičar agencije za Nacionalnu bezbednost i kontraobaveštajni oficir.

Kako navodi u autorskom tekstu za Observer, poređenje Trampa sa diktatorima je zadivljujuće s obzirom da se 45. američki predsednik prepušta autoritarnim navikama kao što je beskrajno tvitovanje o federalnim agencijama koje mu se ne sviđaju, ili pokazuje nepoštovanje vladavine prava kada neko stoji na njegovom putu. Amerikanci nisu oduševljeni svakodnevnim flertovanjem s diktaturom i mnogi od njih nikad ne žele prihvatanje takvog ponašanja, navodi autor.

"Histerični antitrampovci odmah pominju Adolfa Hitlera, što je vrlo besmisleno poređenje. Neki više vole Benita Musolinija, koji je kao i Tramp imao izrazito apsurdnu stranu kao diktator. Noviji italijanski vođa, Silvio Berluskoni, izgleda je bolje poređenje, pošto se, kao i Tramp, pohvalio svojim seksualnim osvajanjima. Međutim, Berluskoni nikad nije radio ništa osim što je dobio moć, dok Tramp stalno propoveda o njegovoj navodnoj želji da ponovo napravi Ameriku velikom. Najbolje poređenje je ono koje neće biti poznato mnogim Amerikancima, ali je ujedno i iskreno uznemirujuće. Diktator na kojeg Donald Tramp najviše podseća je Slobodan Milošević, srpski lider koji je pre više od četvrt veka gurnuo Jugoslaviju sa litice", piše Šindler.

Kako navodi, iako je Milošević bio na naslovnim stranama tokom devedesetih godina prošlog veka, od njegove smrti, nestao je iz zapadne svesti, ali je "njegova sličnost sa Trampom zapanjujuća".

On navodi da je Tramp živi televizijski šoumen koji živi za kameru i ne može da ostaje van društvenih medija, dok je Milošević bio bezbojan komunistički funkcioner, čovek posvećen svojoj ženi i donekle se ponizno ponašao.

Kao društvene ličnosti ne bi mogli da budu više različiti. Ipak, pogled na njihove političke ličnosti otkriva uznemirujuće sličnosti. Kao i Tramp, Milošević se proslavio u finansijama, igrao mutne igre sa novcem drugih ljudi i prevazišao jugoslovenski sistem zbog ličnih veza. Milošević je, kao i Tramp, nonšalantno koristio ljude, čak i njegove najbliže prijatelje, i odbacivao ih kada mu više nisu bili potrebni (na kraju svog režima, Milošević je ubio svog nekadašnjeg najbolja prijatelja i mentora (Ivana Stambolića, prim. nov.) - piše Šindler.

Autor navodi da je Milošević upropastio Srbiju baš kao što je upropastio većinu Jugoslavije, nanošivši političke, društvene i ekonomske rane. Ističe da "nikad se nije brinuo o Srbima, samo je želeo moć", kao i da je prevario Srbe govoreći im šta hoće da čuju. "Ja ću vas zaštititi. Ja ću braniti Srbiju. Ja ću obnoviti prosperitet", ali da ništa od toga nije bilo istinito.

Možete razumeti izuzetan uspon Donalda Trampa 2015. i 2016. godine zamenom "srpskog nacionalizma" za "beli nacionalizam", a paralele su uznemiravajuće. Tramp, koji nikada nije pokazao najmanji interes za stradanje bele radničke klase dok je gradio svoju imperiju stanova i kazina, iznenada se ponovo pronašao kao njen šampion. Navodio je ljutim i otuđenim ljudima upravo dao ono što su želeli da čuju. Tramp je preko noći stvorio politički pokret i misteriozno ga dovozao pravo do Bele kuće - piše Šindler.

Sada kada je tamo, predsednik Tramp nije uspeo da ispuni svoja ogromna obećanja. Povici "Izgraditi zid" kako bi se sačuvala aktuelna demografija Amerike su se ućutkali, dok se Trampov populizam ispostavio u praksi kao kabinet za usluge Goldmanu Saksu, gde se umanjuju porezi bogatima. U ovom trenutku, Trampova manipulacija belim nacionalizmom čini se nepoštena, kao i Miloševićev srpski patriotski čin, navodi Šindler.

"Do sada je, naravno, Amerika izbegla sudbinu Jugoslavije. Mi smo mnogo veća i bogatija zemlja, a naša ekonomija manje zabrinjavajuća nego što je jugoslavenska bila u osamdesetim. To su dobre vesti. Loša vest je da je Tramp pustio istu grupu etnonacionalističkih crva kao i Slobodan Milošević, zbog čega bi Amerika mogla još više da počne da ličim na Jugoslaviju", navodi Šindler za Observer.

Kurir.rs/Observer

Foto: Profimedia, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! HRVATSKA I SLOVENIJA PRED SUKOBOM?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track