(VIDEO) GRAD DUHOVA: Nekada najbogatiji grad Afrike danas je pustara
Foto: YT Printscreen

Jezivo

(VIDEO) GRAD DUHOVA: Nekada najbogatiji grad Afrike danas je pustara

Planeta -

Poslednjih šest decenija prekrivaju ga nanosi peska iz pustinje Namib, koja u Africi zauzima područje od 50.000 kvadratnih kilometara.

Kolmanskop u Namibiji je grad duhova od 1954. godine, kada su ga napustili poslednji stanovnici, rudari koji su radili u obližnjem rudniku dijamanata. Svoj vrhunac grad je doživljavao dvadesetih godina prošlog veka, kada je imao oko 1.200 stanovnika, mahom lokalnih radnika pripadnika plemena Ovambo, ali i nemačkih kolonista. Mnogobrojni stanovnici naselili su ovaj grad nakon što je izveni Zaharijas Levala pronašao dijamant na ovom području, da bi potom bilo otkriveno da ceo prostor krije velike količine tog dragog kamenja.

Zahvljujući velikom bogatstvu, koje se ubrzano akumuliralo, izgrađen je grad u evropskom stilu, koji je imao sve: od elektrane, bolnice i sportske dvorane do kockarnice i kuglane. Železnicom je bio je povezan sa lučkim gradom Ludericom. Posle Prvog svetskog rata, zalihe dijamanata su polako počele da nestaju, a stanovništvo da traži posao na drugim mestima. Kolmanskop danas predstavlja najpopularniji namibijski grad duhova i veliku turistička atrakciju. Budući da se nalazi u zaštićenom području Špergebit, posetioci moraju da dobiju posebnu dozvolu za ulazak u grad.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: YT Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track