(VIDEO) TRAMP ZARATIO SA KINOM: Ovo što je potpisao imaće katastrofalne posledice
Foto: Reuters

milijarde su u pitanju

(VIDEO) TRAMP ZARATIO SA KINOM: Ovo što je potpisao imaće katastrofalne posledice

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dokument kojim se Kini nameću nove tarife na određene proizvode čime njegova administracija želi da prekine kineska trgovanja i investicije u SAD.

1 / 5 Foto: EPA

"Bićemo mnogo snažnija i mnogo bogatija država. Ovo je samo prva od mnogih carina koje ćemo uvesti", rekao je Tramp u Beloj kući.

Tarife će se odnositi uglavnom na tehnološke proizvode, a uskoro će biti objavljen kompletan spisak. Očekuje se da će potencijalna šteta naneta Kini, kao rezultat uvođenja carine na više kategorija proizvoda izvezenih iz Kine u SAD, iznositi blizu 50 milijardi dolara.

foto: Reuters

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je od predstavnika SAD u trgovinskim pregovorima Roberta Lajthajzera zahtevao da pokrene postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine zbog narušavanja međunarodnih pravila trgovine.

foto: Reuters

Tramp je pokrenuo danas trgovinske mere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom "van kontrole" i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

"To je najveći deficit koji je imala bilo koja zemlja u istoriji našeg sveta. To je van kontrole", rekao je Tramp uoči potpisivanja memoranduma.

foto: EPA

"Imamo aktulenu situaciju i sa ogromnom krađom intelektualne svojine, koja isto tako iznosi više stotina milijardi dolara", kazao je Tramp.

Šef Bele kuće je potpisao memorandum koji obavezuje Roberta Lajthajzera da razmotri uvođenje carina u pogledu određenih kategorija proizvoda iz Kine.

Predsednik SAD je takođe najavio da će dati instrukcije ministru finansija Stivenu Mnučinu da pripremi set mera u cilju ograničavanja kineskih investicije u američka preduzeća.

Prema Vašingtonu, Kina namerno kupuje američke kompanije ili njihove filijale kako bi stekla nou-hau ili tehnologiju kojom kineski proizvođači dobijaju konkurentsku prednost i uzimaju tržišni udeo američkim preduzećima.

Kurir.rs/ABC njuz Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track