Najnovije vesti

PLJUŠTE UPOZORENJA NA BLISKOM ISTOKU: Putin zbog Sirije upozorio Netanjahua, Izrael traži od Irana da ga ne testira
Foto: Reuters

rat rečima

PLJUŠTE UPOZORENJA NA BLISKOM ISTOKU: Putin zbog Sirije upozorio Netanjahua, Izrael traži od Irana da ga ne testira

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i zatražio da ne preduzme akciju u Siriji i da ne preti bezbednosti te zemlje, preneli su izraelski mediji.

Izrael je u visokoj pripravnosti zbog moguće osvete Irana nakon direktne pretnje Teherana u utorak zbog napada na sirijsku vojnu bazu u noći između nedelje i ponedeljka koji su Rusija, Sirija i Iran pripisali jevrejskoj državi.

Pripravnost je povećana i zbog mogućeg udara SAD na snage sirijskog predsednika Bašara Asada u znak odmazde za navodni hemijski napad u Dumi.

Netanjahu je upozorio večeras Iran da "ne testira odlučnost Izraela", govoreći na državnoj ceremoniji povodom Dana sećanja na Holokaust u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu.

Netanjahu je obraćajući se okupljenima odmah posle predsednika Izraela Ruvena Rivlina rekao da su dogadjaji u poslednjim danima, aludirajući na navodni hemijski napad u Dumi u Siriji "pokazali da suprotstavljanje zlu i agresiji jeste misija svake generacije".

Nema generacije, rekao je izraelski premijer, koja može biti izuzeta iz te misije.

Nakon upozorenja Teheranu, za koji izraelski lideri tvrde da teži da se vojno učvrsti Siriji kako bi pretio jevrejskoj državi, Netanjahu se osvrnuo na narod Irana.

"Izrael nije vaš neprijatelj već tiranski režim koji vas ugnjetava", rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

On je najavio da će "dve drevne nacije biti ponovo u stanju da žive u saradnji i bratski kada taj režim nestane".

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...