Najnovije vesti

(VIDEO) SVET VEĆ TRPI  POSLEDICE TRAMPOVIH PRETNJI RUSIMA: Cene nafte vrtoglavo skaču!
Foto: Reuters

na ivici rata

(VIDEO) SVET VEĆ TRPI POSLEDICE TRAMPOVIH PRETNJI RUSIMA: Cene nafte vrtoglavo skaču!

Planeta

Cene nafte su skočile danas na dvonedeljni maksimum u Njujorku i Londonu, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp u jednom tvitu poručio Rusiji da se "spremi" za američke rakete koje će biti ispaljene na Siriju.

Cene naftnih fjučersa su porasle u Njujorku za čak 1,4 odsto, što je najveći skok na dnevnom nivou u osam meseci, čime su geopolitički činioci, kako ocenjuje agencija "Blumberg", još jednom potvrdili svoj uticaj na kretanje cena najvažnije svetske sirovine.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju trgovala se danas za 65,90 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, ili za 39 centi više nego juče. Naftna referenca SAD-a je juče zabeležila rast cene od 2,09 dolara, što je najveći skok od kraja jula 2017. Ukupan obim trgovanja je bio oko 90 procenata iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u junu dostigla je danas cenu od 71,47 dolara za barel na berzi ICE Fjučers Evropa u Londonu, što je povećanje od 43 centa, a juče je poskupela za 2,39 dolara. Naftni fjučersi denominovani u juanu za septembarsku isporuku su takođe skočili za 2,0 posto na 418,20 juana po barelu na Šangajskoj međunarodnoj berzi energije.

"Blumberg" dodaje da je Tramp pojačao je pripreme za vojni odgovor povodom navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji, što je "potez koji bi SAD mogao da dovede u direktan sukob s ruskim snagama".

Mada je proizvodnja nafte na Bliskom istoku ograničena, cene često reaguju na rizik od rata u tom regionu u kojem se nalazi gotovo polovina svetskih rezervi te sirovine, napominje njujorška agencija. Američki Institut za naftu je objavio danas da su zalihe "crnog zlata" u SAD-u porasle prošle nedelje za 1,76 miliona barela.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...