NEMA VIŠE SATANIZACIJE: Seul obustavio propagandu protiv Pjongjanga
Foto: Printscreen/ Youtube

UOČI SAMITA

NEMA VIŠE SATANIZACIJE: Seul obustavio propagandu protiv Pjongjanga

Planeta -

Južna Koreja obustavila je danas propagandu koju je više od dve godine preko granice sprovodila protiv Severne Koreje, a taj potez je povukla nekoliko dana uoči samita lidera dve zemlje za koji se očekuje da će biti fokusiran na nuklearni program Pjongjanga, saopštili su zvaničnici u Seulu.

Seul je slao propagandne poruke - mešavinu vesti, južnokorejske pop muzike i kritika protiv severnokorejskog režima - preko razglasa postavljenih na granici otkako je Pjongjang početkom 2016. izveo četvrtu nuklearnu probu.

Na tu propagandu je Severna Koreja brzo odgovorila sopstvenom kampanjom, takođe preko zvučnika na granici, kao i slanjem balona sa lecima protiv Južne Koreje s one strane granice.

foto: Printscreen/ Youtube

Južna Koreja je, danas, međutim, prestala da emituje propagandne poruke protiv svog suseda na poluostrvu, u pokušaju da ublaži vojne tenzije i uspostavi odgovarajuće okruženje za mirne pregovore, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

"Nadamo se da će ova odluka navesti obe strane da obustave međusobne klevetničke i propagandne aktivnosti, kao i da će doprineti uspostavljanju mira i novom početku", stoji u saopštenju.

Seul je propagandu obustavio u ponoć, dodaje Ministarstvo, ne navodeći da li će propagandne aktivnosti protiv Pjongjanga biti nastavljene posle predstojećeg samita lidera dve zemlje.

Južnokorejska agencija Jonhap navodi da su se na tlu Južne Koreje jutros sporadično čule poruke, neprecizirane sadržine, sa zvučnika Severne Koreje.

Do ovog poteza Seula dolazi u trenutku kada severnokorejski lider Kim Džong-un nastoji da uspostavi kontakt sa Seulom i Vašingtonom nakon što je njegova zemlja izvela šestu i najsnažniju nuklearnu probu i tri testiranja rakete dugog dometa prošle godine, zaključuje američka agencija.

Kim i južnokrejski predsednik Mun Džae-in sastaće se u pograničnom selu u petak, na trećem samitu lidera dve zemlje do sada, a severnokorejski lider će, kako je najavljeno, imati odvojeni sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u maju ili početkom juna, što će biti prvi samit lidera Severne Koreje i SAD.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track