(VIDEO) JEDNA AMERIKANKA UMALO UNIŠTILA BRITANSKU MONARHIJU, DA LI SE ISTORIJA PONAVLJA: Kada Megan bude koračala prema oltaru DOGODIĆE SE NEŠTO JEZIVO!
Foto: AP/Ben Birchall

vremena se menjaju

(VIDEO) JEDNA AMERIKANKA UMALO UNIŠTILA BRITANSKU MONARHIJU, DA LI SE ISTORIJA PONAVLJA: Kada Megan bude koračala prema oltaru DOGODIĆE SE NEŠTO JEZIVO!

Planeta -

Megan Markl ulazi u britansku kraljevsku porodicu pod drastično promenjenim okolnostima od prošle Amerikanke Volis Sinpson, zbog čijeg imena još uvek drhte u Buakingemskoj palati.

Iako su obe bile razvedene, vremena su se toliko promenila da se Marklova smatra osobom koja može da revitalizuje monarhiju u 21. veku, dok se za Simpsonovu smatralo da može da je dokrajči.

Kralj Edvard VIII. bio je primoran da abdicira 1936., samo nekoliko meseci posle stupanja na tron, da bi mogao da se oženi Simpsonovom. Taj događaj je uzdrmao Ujedinjeno Kraljevstvo uoči Drugog svetskog rata.

Ali senka 1936. godine teško da će moći da se ignoriše na dan venčanja Megan i princa Harija 19. maja. Ceremonija će biti održana u Kapelici svetog Jurija u dvorcu Vindzor, zapadno od Londona, u istoj onoj crkvi gde je 1986. godine održana sahrana Volis Simpson.

Vojvotkinja od Vindzora, što je postala udajom za Edvarda, sahranjena je pored svog supruga, u blizini mesta gdje će se ovog meseca održati venčanje.

"Pažljivo slušajte pevanje hora dok Megan Markl bude koračala ka oltaru", istakao je novinar Andrju Morton koji piše o kraljevskoj porodici, "jer će se čuti kako se kralj Edvard sahranjen u blizini okreće u grobu".

On je zbog ženidbe sa Amerikankom raspuštenicom morao da se odrekne prestolai, a danas je takva osoba dočekana raširenih ruku, rekao je Morton koji je ove godine pisao biografije i o Volis i Markl, uporedivši pripadnicu elite iz Baltimora sa televizijskom glumicom mešanog porekla iz Los Anđelesa.

"Porodica Volis Simpson bila je vlasnik robova", dok su potomci majke Megan Markl "i sami bili robovi", naglasio je za AFP. Edvard i Volis "bili bi iznenađeni transformacijom britanske monarhije u zadnjih 80 godina", zaključio je on.

Uticaj Volis na Edwarda zabrinjavala je kraljevsku porodicu. Ona je smatrana politički, verski, društveno i moralno neprihvatljivom za potencijalnu kraljicu. Da se Edvard oženio ne odričući se svoje titule, usprkos savetu britanskog premijera Stivena Boldvina koji je smatrao da i narod treba da odlučuje o budućoj kraljici, britanska vlada bi morala da podnese ostavku i time bi nastala kriza.

Međutim, Edvard je abdicirao, a par se venčao u francuskom dvorcu 1937. godine. Edvardova abdikacija viđena je kao sebični i neodgovorni čin, odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov naslednik i brat, kralj Džordž VI., pokušao je od monarhije da stvori upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj je smer nastavila je i njegova ćerka, sadašnja kraljica Elizabeta II.

Markl će se dobro uklopiti u takav svet. Bila je poslanik UN za jačanje žena i globalni odbornik za humanitarnu agenciju Vorld vižn Kanada.

"Ona je mogla da bude advokatica, diplomata, političarka", smatra Morton.

"Megan je svakako spremna za kraljevsku porodicu. Dokazala se", dodao je.

Markl i Volis na dva su kraja ere promena u dinastiji Vindzor i britanskom društvu koje je danas multirasno, manje vezano za anglikanski verski moral i u kojemu četiri od deset brakova završe razvodom. Na prelazu vekova razvelo se troje kraljičinih najstarijih sinova.

Harijev otac princ Čarls, naslednik trona, 2005. se venčao svojom drugom suprugom Kamillom. I ona se ranije razvela. Njihov građanski brak takođe je započeo u Kapelici svetog Jurja.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto AP/Ben Birchall

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track