(VIDEO) DOKUMENT RAZDORA: Šta je IRANSKI NUKLEARNI SPORAZUM i kako može dovesti do novog svetskog rata?
Foto: Profimedia

ARMAGEDON

(VIDEO) DOKUMENT RAZDORA: Šta je IRANSKI NUKLEARNI SPORAZUM i kako može dovesti do novog svetskog rata?

Planeta -

Američki predsednik Donald Trump večeras će objaviti istorijsku odluku - hoće li se SAD povući iz nuklearnog sporazuma šest svetskih sila i Irana?

Američki predsednik je još ranije zapretio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma tako što će obnoviti sankcije Iranu, osim ako evropske države potpisnice ne poprave, kako je rekao, "mane" tog sporazuma. Sporazum iz 2015. između Irana i vodećih svetskih sila smanjio je napredak nuklearnih aktivnosti Teherana i stvorio "najsnažniji revizorski sistem na svetu", kako tvrde u Ujedinjenim nacijama. Tim sporazumom se Teheran pre tri godine obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Povlačenje SAD iz sporazuma promenilo bi određene stvari i za nuklearni nadzor UN i njihovo nadgledanje nuklearnih aktivnosti Irana. Glavni cilj sporazuma koji su potpisale SAD, Rusija, Kina, Nemačka, Francuska i Velika Britanija je da se osigura da Iran bude najmanje godinu dana daleko od prikupljanja dovoljne količine nuklearnog materijala za izradu bombe. Ovaj sporazum učinio je da Teheran smanji broj centrifuga, mašina koji obogaćuju uran, ali i zalihe obogaćenog urana. Također, sporazum nameće stroga ograničenja na stepen do kog Iran dovodi zasićenje urana, što je zapravo mnogo manji stepen od potrebnog za proizvodnju atomske bombe.

Potpisivanjem sporazuma Iran je pristao na to da Međunarodna agencija za atomsku energiju UN može detaljno pratiti njihova nuklearna postrojenja i povezana nalazišta. To uključuje dnevni pristup inspekcija i stalno praćenje, kao što je snimanje kamerama u Natanzu i Fordovu, dvema podzemnim mestima za obogaćivanje urana. Sporazum zahteva od Irana da primeni Dodatni protokol UN kontrole, koji omogućava inspekcijama širok pristup informacijama o iranskim nuklearnim aktivnostima, ali i mogućnost ispitivanja bilo kog mesta za koje se smatra da je neophodno da se proveri.

Iran neće ostati pasivan ako američki predsjednik Donald Trump odluči napustiti međunarodni nuklearni sporazum i spreman je za najgori scenario, rekli su visoki iranski funkcioneri u utorak, nekoliko sati pre nego što će Tramp objaviti odluku o sudbini sporazuma iz 2015. godine. Teheran je, pak, poručio da bi ponovno uvođenje sankcija značilo kolaps celog ugovora koji su potpisali Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka, Rusija i SAD. Iranski predsednik Hasan Ruhani upozorio je da će SAD "zažaliti kao nikad" ako odluči da izađe iz sporazuma.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track