(VIDEO) SVET PONOVO NA IVICI RATA: Iran spreman za najgori scenario dok se čeka Trampova odluka, a evo šta su mu poručili!
Foto: AP / Pablo Martinez Monsivais, Profimedia

napeto

(VIDEO) SVET PONOVO NA IVICI RATA: Iran spreman za najgori scenario dok se čeka Trampova odluka, a evo šta su mu poručili!

Planeta -

Iran neće ostati pasivan ako američki predsednik Donald Tramp odluči da napusti međunarodni nuklearni sporazum i spreman je za najgori scenario, saopštili su visoki iranski zvaničnici, nekoliko sati pre nego što Tramp objavi odluku o sudbini sporazuma iz 2015.

"Neće biti u američkom interesu ako JCPOA (sporazum s Iranom) propadne zbog njihove ofanzive... Ako Sjedinjene Države započnu sukob sa Iranom nećemo ostati pasivni", rekao je Ali Šamhani, sekretar vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost. Zamenik komandanta iranske Revolucionarne garde Hosein Salami istakao je da se Iran ne boji američkih sankcija ili napada.

"Naši neprijatelji, uključujući Ameriku, cionistički režim i njihovi saveznici u regiji, treba da znaju da je Iran spreman za najgori scenario i pretnje", rekao je Salami.

Republikanski čelnik odbora za spoljnju politiku američkog Predstavničkog doma Ed Rojs naglasio je da SAD treba da nastavi sa ispravljanjem grešaka u tom sporazuma, a li se neće povući iz njega.

Rojs je istaako da njegovo napuštanje ne bi vratilo novac poslat iranskoj vladi ili podstakao saveznike da počnu da sre bave opasnim aktivnostima Teherana.

"Strahujem da bi povlačenje zapravo pogoršalo te napore", saopštio je republikanac. Evropske sile za očuvanje sporazuma francuski, britanski, nemački i zvaničnici Evropske unije i Irana u utorak su raspravljali o sporazumu u Briselu, otkrio je jedan nemački službenik.

Tramp je u utorak poslepodne o sporazumu telefonski razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a istaknuti britanski diplomat koji je hteo da ostane anoniman rekao je da je London izrazito pesimističan uoči objave odluke američkog predsednika.

Šta traže od Irana

Evropske zemlje su za očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su da razgovaraju o proširenju ugovora novim obavezama. Reč je četiri predloga: produžetku nadzora iranskih nuklearnih aktivnosti posle 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, i ograničiti iransko vojno učešće u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

Tramp službeno ima rok do subote da odluči hoće li ponovo uvesti američke sankcije Iranu.

U januaru, kada se poslednji put odlučivalo o tome, Tramp nije obnovio sankcije Iranu, ali je upozorio da je to poslednji put ako se ne ispravi nekoliko "katastrofalnih nedostataka" iz sporazuma.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Nemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranijuma kako ne bi mogao da se upotrebi za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, a većina je ukinuta u januaru 2016. godine.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto AP / Pablo Martinez Monsivais, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track