BIVŠI SLOVAČKI PREMIJER: Ne učestvujemo u antiruskom ludilu koje se bez dokaza širi kao rak!
Foto: AP

Robert Fico

BIVŠI SLOVAČKI PREMIJER: Ne učestvujemo u antiruskom ludilu koje se bez dokaza širi kao rak!

Planeta -

Lider slovačke vladajuće stranke SMER i bivši dugogodišnji premijer Robert Fico, poručio je danas, odajući poštu sovjetskim i rumunskim vojnicima koji su poginuli oslobađajući Slovačku krajem Drugog svetskog rata, da odbija da učestvuje u, kako je kazao, antiruskom ludilu koje se bez dokaza kao rak širi po celom svetu i da u svim slučajevima insistira na poštovanju međunarodnog prava.

"Odbijam da SMER učestvuje u antiruskom ludilu koje se danas kao rak širi po celom svetu bez ikakvih dokaza. Zemlja može da bude mala ali ne mora da bude servilna, može da bude suverena. Dovoljno je samo da se poštuje međunarodno pravo. Sećate se kako smo vikali kada je vlada premijera Dzurinde dozvolila letove bombarderima NATO da bacaju bombe na Jugoslaviju sa fatalnim posledicama po civilno stanovništvo", kazao je danas Fico u video poruci na Fejsbuku.

Fico je pred spomenikom palim oslobodiocima u Slavinu u Bratislavi pred koji je položio cveće podsetio da je vratio slovačke vojnike iz Iraka 2007. godine i da je bio protiv toga da se povodom afere sa trovanjem bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji proteruju ruske diplomate.

"Ali ako Ruska Federacije prekrši medjunarodno pravo onda to jednostavno kažemo. Kada je izvršena aneksija Krima, kazali smo da se radi o kršenju međunarodnog prava", kazao je Fico.

Bivši premijer koga su Slovaci, na najvećim demonstracijama od pada komunista povodom ubistva novinara Jana Kucijaka koji je otkrivao korupciju među visokim zvaničnicima SMER-a i veze italijanske i albanske mafije sa njegovim saradnicima, naterali da podnese ostavku, kazao je danas da očekuje da će nova vlada voditi spoljnu politiku zemlje tako da mogu čiste savesti svakog jutra da se pogledaju u ogledalu.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska danas je u mestu Makov na severu Slovačke, koje je poslednje oslobođeno od fašista na kraju Drugog svetskog rata, odao poštu palim čehoslovačkim, sovjetskim i rumunskim vojnicima koji su položili živote za slobodu Slovaka.

"Poraz fašizma u Drugom svetskom ratu nije bio samo velika vojna pobeda u najkrvavijem sukobu 20. stoleća. Bio je pobeda evropske civilizacije koja poštuje dostojanstvo svakog čoveka", kazao je predsednik Andrej Kiska.

Slovačka kao i Češka i Poljska koje su decenijama kao sovjetski sateliti slavile Dan pobede u Drugom svetskom ratu 9. maja nakon pada komunista prebacile su proslave kao što je običaj u većini Evrope na 8. maj.

Kurir.rs/Beta-AP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track