KIM SPREMA ZAMKU TRAMPU: Ako ne obrati pažnju na OVE 4 STVARI, američki predsednik bi mogao GRDNO DA ZAŽALI
Foto: EPA, Reuters

analitičari upozoravaju

KIM SPREMA ZAMKU TRAMPU: Ako ne obrati pažnju na OVE 4 STVARI, američki predsednik bi mogao GRDNO DA ZAŽALI

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp susrešće se sa Kim Džong-unom 12. juna u Singapuru, ali analitičari upozoravaju da je suviše rano za slavlje, jer mu severnokorejski lider sprema zamku.

Novi državni sekretar SAD Majk Pompeo završio je svoju drugu posetu Pjongjangu, odakle se vratio sa trojicom zatočenih državljana Amerike, i gde je uspostavio agendu za samit dva predsednika.

Zbog oslobađanja zatvorenika i drugih ustupaka koje Severna Koreja čini pred samit, u medijima se stvara utisak da je Kim Džong-un spreman da se odrekne nuklearnog oružja u zamenu za garancije bezbednosti od SAD.

Ipak, list navodi da će Kim pokušati da smanji sankcije i napravi razdor između SAD i Južne Koreje. Severna Koreja je više puta rekla da neće pokušavati da dođe do nuklearnog oružja, ali to nije ispoštovala, a ipak je 2005. godine dobila garancije od SAD da dve zemlje poštuju suverenitet jedne druge i da mogu da žive zajedno u miru.

Da bi se odupreo Kimovoj diplomatiji Tramp treba da prati 4 lekcije iz prethodnih pregovora sa Severnom Korejom, Libijom i Iranom.

1. Ustajanje od stola

Prethodna tri američka predsednika su redom pregovarali o nuklearnim ambicijama sa Severnom Korejom. Navodi se da je Kimova porodica izigrala SAD insistirajući na dugim pregovorima.

Ako Pjongjang odbije brzu, kompletnu i nepovratnu denuklearizaciju, Tramp bi trebalo da se vrati u Vašington i nastavi sa kampanjom maksimalnog pritiska na ekonomiju Severne Koreje. Kako se navodi, Tramp treba da se seti Obamine poruke, koji je za sporazum sa Iranom rekao da je nikakav dogovor bolji od lošeg dogovora.

2. Nuklearne sporazum ne reševa strateške probleme

Tramp je odbacio iranski nuklearni sporazum zbog niza mana, uključujući i to što se fokusirao samo na nuklearno pitanje. Navodi se da bi sporazum sa Severnom Korejom koji bi se fokusirao samo na nuklearni program te zemlje, morao da obuhvati i vojnu pretnju Pjongjanga, uključujući raketne snage, i hemijsko i biološko oružje. Tramp bi, takođe, trebalo da obrati pažnju i na sajber aktivnosti.

3. Libijski model denuklearizacije

List navodi da će Kim Džong-un verovatno ići na plan Kim Džong-ila, odnosno na duge pregovore. To bi omogućilo Severnoj Koreji da nastavi nuklearni program i čeka 2020. godinu kada ponovo poćinje izborna trka u SAD.

Zato bi Amerika trebalo da insistira na libijskom modelu denuklearizacije -"kompletna, totalna, i gotovo trenutna". Pjongjang bi verovatno tražio značajne ustupke od SAD, ali još jedan razlog za snažno guranje takvog scenarija je i to što pregovore budno prati Iran. Teheran će biti svestan svakog presedana sa Kimom.

4. Ne popuštati pritisak

Dva prethodna predsednika SAD su uvela blaže sankcije pre nego što su imali rezultate. Džordž Buš je 2007. godine skinuo Pjongjang sa spiska sponzora terorizma, a zauzvrat nije dobio ništa, dok je Barak Obama 2015. godine popustio mere nad Iranom.

Tramp treba da nastavi sa sankcijama sve dok Kim ne sprovede mere ka denuklearizaciji.

Sastanak Kima i Trampa je samo po sebi podvig, ali bi mogao lako da propadne. Tramp ima prednost zahvaljujući moći Amerike, i u slučaju da se Kim usprotivi, trebalo bi da upotrebi svu snagu ekonomskog i vojnog pritiska.

Kurir.rs/Politiko

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja