KREMLJ ODBACIO PREDLOG KADIROVA: Putin ne razmišlja o povećanju broja mandata
Foto: Profimedia

nije na dnevnom redu

KREMLJ ODBACIO PREDLOG KADIROVA: Putin ne razmišlja o povećanju broja mandata

Planeta -

Predlog Čečenije da se poveća zakonski limit uzastopnih predsedničkih mandata nije na dnevnom redu predsednika Vladimira Putina, saopštio je danas Kremlj.

Čečenski poslanici su juče pokrenuli inicijativu za izmenu ustava Rusije kojom bi bila omogućena tri uzastopna predsednička mandata. Korak koji bi Putinu omogućio da ostane na funkciji i posle 2024. mora da odobri savezni parlament.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je danas da predlog "nije na predsednikovom dnevnom redu" i podsetio na prethodne Putinove izjave na tu temu.

Ruski predsednik je u martu rekao da se i ranije protivio ustavnim promenama i da "za sada" nema takvih planova.

Putin (65) je u ponedeljak inaugurisan za novi šestogodišnji mandat, a još ranije je postao ruski lider s najdužim stažom od Josifa Staljina.

On je u dva mandata bio predsednik od 2000. do 2008. a potom je zbog ograničenja prešao na premijersku funkciju, dok je Dmitrij Medvedev izabran za predsednika. Putin se vratio na čelo države 2012.

U martu je Putin odbacio ideju da bi ponovo mogao da napravi pauzu pre povratka na mesto predsednika 2030.

"To je malo smešno. Hajde da izračunamo. Treba li da sedim ovde do 100. godine? Ne", rekao je tada Putin.

U svakom slučaju, očekuje se da Putin ostane najvažnija osoba u Rusiji čak i kad mu trenutni mandat istekne. To može učiniti povećanjem broja mandata ili potpunim ukidanjem ograničenja, prelaskom na drugu funkciju ili imenovanjem lojalnog naslednika.

Ipak, čak i ako do toga dođe, verovatno će biti učinjeno kasnije. Čečenski predlog izgleda da je motivisan najpre željom regionalnog lidera Ramzana Kadirova da pokaže vernost Putinu.

"Siguran sam da će 100 odsto naroda podržati predlog da se ograničenje poveća na tri uzastopna predsednička mandata", naveo je Kadirov u svom blogu.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja