KAKO SU UKRAJINSKI DELFINI POSTALI VEĆE PATRIOTE OD VOJNIKA:  Bizarne tvdnje vlasti o sudbini ovih životinja treniranih za vojne svrhe na Krimu (VIDEO)
Foto: Profimedia

šašavo

KAKO SU UKRAJINSKI DELFINI POSTALI VEĆE PATRIOTE OD VOJNIKA: Bizarne tvdnje vlasti o sudbini ovih životinja treniranih za vojne svrhe na Krimu (VIDEO)

Planeta -

Nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godini, uhvaćeni su ukrajinski vojni delfini.

Ukrajina je zahtevala njihovo vraćanje, ali ruske snage su to odbile.

Neki su smatrali da Rusi nameravaju ponovo da izdresiraju delfine kao ruske vojnike, a ruska agencija RIA Novosti citirala je izvor koji je naveo da "stručnjaci razvijaju nove tehnologije za efikasnu upotrebu delfina", piše Gardian. Četiri godine kasnije, čini se da Rusi nisu sproveli svoj navodni plan, a većina delfina je uginula. Boris Babin, predstavnik ukrajinske vlade na Krimu, izjavio je ove nedelje da su "delfini uginuli na patriotski način, braneći svoju državu". Rekao je da su "odbili da poslušaju naredbe ruskih uljeza i jesti njihovu hranu, a štrajk glađu doveo je do njihove smrti".

Babin je za ukrajinske novine Obozrevatel izjavio da su delfini "vredni poštovanja više od ljudskih vojnika". "Dresirane životinje ne samo da su odbile interakciju s ruskim trenerima, već su odbile i njihovu hranu. Mnogi ukrajinski vojnici puno su neozbiljnije shvatili svoje zakletve i odanost". Drugi su porekli ove tvrdnje i optužili Ukrajinu za loše postupanje prema delfina. Ukrajinski političar Vladimir Oleinik izjavio je da se radi o propagandi protiv Moskve i glasinama. Ruski zastupnik Dmitrij Belik rekao je da su "svi delfini koji su služili u pomorskim snagama Ukrajine prodani ili su uginuli od prirodnih uzroka pre 2014. godine".

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track