NATO GOMILA SNAGE OKO RUSIJE: Na granicu im šalju 40.000 vojnika! Ruski raketni sistemi Iskander već u pripravnosti! (VIDEO)
Foto: printscreen Facebook

napeto

NATO GOMILA SNAGE OKO RUSIJE: Na granicu im šalju 40.000 vojnika! Ruski raketni sistemi Iskander već u pripravnosti! (VIDEO)

Planeta -

"Velike vojne vežbe NATO „Trajdent džankčer 2018“ u kojima će učestvovati oko 40.000 vojnika, planirane za jesen ove godine, pokazaće mogućnosti alijanse u obuzdavanju Rusije", izjavio vrhovni komandant ujedinjenih snaga NATO u Evropi Kertis Skaparoti.

Zbog širenja i agresivnog ponašanja NATO Rusija je u Kalinjingradu rasporedila raketne sisteme Iskander.

Kremlj je više puta izjavio da povećavanje snaga alijanse u baltičkim državama ugrožava bezbednost zemlje i da je neopravdano, jer Moskva nema ofanzivne planove.

"To je poruka vezana za obuzdavanje… Vežba će biti fokusirana na zadatke odbrane", rekao je Skaparoti novinarima posle sastanka Komiteta načelnika štabova alijanse u Briselu.

Glavni komandant NATO za transformaciju general Deni Mersje istakao je da alijansa nije često sprovodila vežbe ovih razmera.

"Ovo je ujedno i demonstracija našeg jedinstva, mogućnosti interakcije sa partnerima", rekao je francuski general.

Načelnik vojnog komiteta NATO, češki general Peter Pavel, rekao je da će planirane vežbe „biti u potpunosti u skladu sa normama i obavezama u okviru Bečkog procesa“.

Početkom marta komandant američkog marinskog korpusa, general Robert Neler, saopštio je da će zemlje NATO od 25. oktobra do 7. novembra 2018. izvesti masovne vojne vežbe na granicama Rusije, u kojima će učestvovati 35.000 vojnika.

Zemlje NATO usvojile su Evropsku inicijativu za obuzdavanje nakon događaja 2014. godine na Krimu i istoku Ukrajine. U okviru ove doktrine pakt je počeo da povećava vojsku i vojnu infrastrukturu na granicama Rusije.

Kurir.rs/Webtribune.rs

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track