ŠOK! OBRT U SIRIJI POSLE SASTANKA ASADA I PUTINA: Damask šalje delegaciju u UN, traži diplomatsko rešenje (VIDEO)
Foto: Fonet AP

diplomatija

ŠOK! OBRT U SIRIJI POSLE SASTANKA ASADA I PUTINA: Damask šalje delegaciju u UN, traži diplomatsko rešenje (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom u Sočiju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Danas je u Sočiju održan sastanak predsednika Rusije Putina i predsednika Sirije Bašarom Asadom. Asad je bio u radnoj poseti Sočiju“, rekao je Peskov.

Putin i Asad istakli su potrebu za stvaranjem dodatnih uslova za politički proces u punom formatu u Siriji.

"Održani su značajni pregovori. Istaknuta je potreba za stvaranjem dodatnih uslova za nastavak punopravnog političkog procesa, primećeni su uspesi kako tokom procesa u Astani, tako i u okviru Kongresa sirijskog naroda koji je održan u Sočiju“, rekao je Peskov. Prema njegovim rečima, "sada je tokom sastanka razgovorano o narednim zajedničkim koracima“.

Asad je obavestio Putina o spremnosti za pokretanje političkog rešenja u Siriji. On je takođe doneo odluku da uputi svoju delegaciju za formiranje ustavnog odbora u UN. Sirijski predsednik je na sastanku istakao da postoji poboljšanje stabilnosti u Siriji, dodao je Peskov.

Lideri su i ranije održavali sastanke u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika. Asad je bio u Sočiju pre skoro pola godine. Sastanak je održan 20. novembra, ali je javnost upoznata sa time tek dan kasnije. Tada je Putin upoznao Asada sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Generalštaba. Predsednik Rusije je tokom novembarskog sastanka govorio da se borba protiv terorizma u Siriji približava kraju, ali će se i dalje pojavljivati žarišta terorizma.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track