DALJE NEĆEŠ MOĆI: EU blokirala američke sankcije protiv Irana ZBOG JEDNOG CILJA
Foto: Shuttershock/AP/Profimedia

odlučni

DALJE NEĆEŠ MOĆI: EU blokirala američke sankcije protiv Irana ZBOG JEDNOG CILJA

Planeta -

Evropska unija će zaštitti svoje firme koje posluju u Iranu od uticaja sankcija SAD.

Sutra ujutru će na snagu stupiti Status blokade EU, čime će se zaštititi evropske kompanije koje posluju sa Iranom od američkih eksteritorijalnih sankcija", rekla je zvanična predstavnica Evropske komisije Mina Andrejeva.

Prvi krug obnovljenih sankcija SAD stupiće na snagu u utorak, a najteže sankcije će biti aktivirane tek u novembru. Vašington je ponovo uspostavio sankcije Iranu nakon jednostranog povlačenja iz istorijskog sporazuma o nuklearnoj energiji između Teherana i šest svetskih sila potpisanog 2015. godine.

Evropska komisija je izjavila da će uprkos američkim sankcijama evropske kompanije nastaviti da posluju u Iranu pod zaštitom Brisela.

"Ukidanje nuklearnih sankcija je suštinski deo dogovora - ima za cilj da pozitivno utiče ne samo na trgovinske i ekonomske odnose sa Iranom, već i na život iranskog naroda. Odlučni smo da zaštitimo evropske kompanije koji se bave legitimnim poslovanjem sa Iranom, u skladu sa zakonom EU i rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN ", saopštila je Evropska komisija u ponedeljak.

"Zbog toga je 7. avgusta stupio na snagu ažurirani statut Blokade Evropske unije kako bi se zaštitile kompanije EU koje obavljaju legitimne poslove sa Iranom od uticaja vanteritorijalnih sankcija", dodaje se u saopštenju.

Brisel je u maju objavio da će omogućiti blokadu Statuta počev od avgusta.

Zakon je prvi put usvojen 1996. godine i zabranjuje kompanijama EU da se pridržavaju eksteritorijalnih efekata američkih sankcija. Omogućava kompanijama da nadoknade štetu koja proizilazi iz takvih sankcija i poništava efekat u bilo kojoj presudi stranih sudova na osnovu njih.

EU smatra da je održavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom "pitanje poštovanja međunarodnih sporazuma i pitanja međunarodne sigurnosti".

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia/Shutterstock/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track